Цей будинок на двох господарів у провулку Тореза в селищі Крупської в Макіївці нещодавно перетворився на місцеву «пам’ятку архітектури». Водії на автомобілях, які проносяться мимо, гальмують, аби помилуватися дивом, дістають мобільні телефони і фотографують будинок. Ошелешених людей можна зрозуміти: не щодня побачиш, як у стіну будинку врізалася вантажівка. Тепер кабіна авто займає частину вітальні у сім’ї Яременків. А в Архипових ударом «відірвало» цілу кімнату. Як і чому вантажівка влетіла в будинок, з’ясовують правоохоронні органи. Але хто платитиме за аварію? Це питання непокоїть господарів, які ще не оговталися від пережитого шоку.

— Ми вселилися сюди два роки тому, — розповідають Олександр та Лілія Архипови. — У бараку, де жили раніше, сталася пожежа, і наша квартира повністю згоріла. Довго поневірялися, в міськвиконкомі все обіцяли надати інше житло, врешті-решт через суд ми «вибили» ось цей будинок. Це було так зване покинуте житло, тут кучкувалися бомжі. Ані води, ані каналізації, ані світла, ані даху — нічого не було. На місці ванної влаштували голуб’ятню. Ми застали самі стіни. За два роки власним коштом і своїми руками приводили все до ладу. І ось знову залишилися без житла.

З чотирьох членів родини Архипових працює лише Лілія — ламповщицею на шахті. Чоловік тимчасово без роботи, останні місяці займався ремонтом у будинку. 17-річна дочка Настя та 18-річний син Олександр навчаються, до того ж у платних закладах. Тож постає питання, де взяти гроші на ремонт. Тим паче що йдеться не про косметичний.

Родина Яременків живе в будинку вже багато років. І теж намагалася зробити такий-сякий ремонт. Нещодавно поставили пластикові вікна. Після аварії потерпілі родини прийшли на прийом до міського голови Олександра Мальцева. «Він сказав: мовляв, якщо ми зберемо всі документи про склад сім’ї, доходи, тоді на сесії міськради зможуть виділити нам матеріальну допомогу до 1000 гривень на сім’ю. А взагалі, сказав голова, це приватне житло і приватна машина, і він тут ні до чого», — згадує розмову Олександр Архипов.

На думку міського голови, найзаконніший спосіб — допомогти потерпілим скласти позовні заяви до суду і надати матеріальну допомогу на погашення судових витрат. Крім того, міський голова пообіцяв виділити потерпілим кімнату для тимчасового проживання в готелі, допомогти прискорити процес розгляду справи в суді й проведення незалежної технічної експертизи.

Як вдалося з’ясувати «Голосу України» в міському відділі ДАІ, вантажний автомобіль був застрахований. А, отже, відшкодовувати збитки повинна страхова компанія. Її представники, за словами Лариси Яременко, вже побували на місці пригоди.

— Але вони поки що нічого не можуть сказати, доки не буде вилучено автомобіль, — пояснила потерпіла. — А автомобіль не буде вилучено, доки не буде висновків про стан будинку. А раптом будинок обвалиться, і ми опинимося на вулиці?

Мешканці будинку у провулку Тореза, 246 вже отримали висновок технічної експертизи, проведеної за вказівкою міського голови. У документі значаться дев’ять видів робіт, які необхідно провести в будинку: розбирання і облаштування конструкцій покрівлі даху, горища, зовнішніх і внутрішніх стін, підлоги, ремонт фундамента і цоколя, встановлення нових вікон і дверей, зовнішні й внутрішні оздоблювальні роботи після реконструкції будівлі, відновлення огорожі. Обсяги робіт уточнюватимуться під час підготовки проектно-кошторисної документації.

Поки що Яременки перебралися до флігеля. А Архипови так і живуть у кімнаті, на яку прийшовся удар: в інших через дірки свище вітер. «Топимо пічку цілими днями, дуже холодно, спимо вдягненими», — зізнався господар. Але переїздити до готелю родина не хоче: мовляв, розтягнуть усе добро. Каже, навіть штакетник зі зруйнованого паркана крадуть.

— Почуваємося дуже погано, болить серце, — поскаржився Олександр. — Наступного дня після аварії і мені, і дружині викликали «швидку». Наполягали на госпіталізації, але куди ми поїдемо до лікарні? Саме чекали на експертну комісію. Та й дітей самих не кинеш. А через кілька днів «швидку» викликали до дочки. Їй треба лікуватися, адже вона стільки пережила. Настя була в тій кімнаті, на яку прийшовся удар. Я почув її крик. Син із сусідом саме заходили у двір. Все трапилося на їхніх очах. Вони першими кинулися до машини, надавали допомогу потерпілим (пасажиром у вантажівці була жінка).

До водія мешканці будинку якихось матеріальних претензій не висувають. «Він такий же голодранець, як і ми, живе неподалік у нашому селищі», — розповів Олександр. За словами Лариси Яременко, власник автомобіля — приватний підприємець — не відмовляється від компенсації. Справа — за юристами, які мають встановити необхідний обсяг допомоги та тих, хто платитиме за аварію. А поки що чотириколісний «квартирант» міцно захряс у вітальні. І тримає на своїх понівечених «плечах» весь будинок.

Донецька область.