Співпраця українського та чеського парламентів має поглиблюватися на рівні комітетів та депутатських груп дружби. Про це домовилися під час зустрічі у Києві Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк і голова Палати депутатів парламенту Чеської Республіки Мілослав Влчек.

Після зустрічі з чеським колегою А. Яценюк зазначив, що для українського парламенту цей візит надзвичайно важливий, адже упродовж наступного півріччя Чехія головуватиме у «Вишеградській четвірці», а у першому півріччі 2009 року — у ЄС. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що саме на головування Чехії у ЄС припаде підписання нової, посиленої угоди між Україною та ЄС. А. Яценюк відзначив зростання високими темпами торговельно-економічного обороту між Україною та Чехією — на 40 відсотків. Голова Верховної Ради та голова Палати депутатів парламенту Чехії домовилися про проведення спільних засідань комітетів з питань євроінтеграції та аграрної політики парламентів двох держав для консолідації у прийнятті законодавства. «Ми вітаємо стратегію економічних стосунків з Україною, прийняту чеським урядом торік, і сподіваємося, що на рівні парламентів буде прийнято спільну заяву, а український уряд ухвалить відповідну стратегію співпраці з Чехією», — сказав А. Яценюк.

У свою чергу М. Влчек наголосив, що Україна є стратегічним партнером для Чехії, а тому потрібне поглиблення співпраці в економічній та міжпарламентській сфері. Голова Палати депутатів парламенту Чеської Республіки запевнив, що чеський парламент готовий допомогти Україні у переговорах про вступ до європейських структур і передати свій досвід у цих питаннях.