Президент України Петро Порошенко представив мирний план дій на сході країни. На зустрічі з представниками легітимної влади Донецької та Луганської областей, яка відбулася увечері 19 червня, глава держави оприлюднив 14 пунктів мирного плану. Зокрема, Петро Порошенко наголосив на важливості внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Відповідний проект змін Основного Закону буде спрямовано на розгляд Венеціанської комісії. «Наша мета — не війна, наша мета — мир!», — цитує Петра Порошенка прес-служба глави держави.

Ключовим елементом мирного плану, за словами П. Порошенка, є те, що Президент добровільно відмовляється від можливості призначати голів облдержадміністрацій і райдержадміністрацій. Водночас відбудуться дострокові місцеві вибори, і новообрані депутати формуватимуть місцеву раду, яка, в свою чергу, формуватиме виконавчі комітети.

Окрім того, для відновлення економіки Донбасу разом із партнерами з Євросоюзу розроблено програму створення робочих місць на сході України, з перспективою інвестицій та з проектом програми з економічної реконструкції регіону.

Президент вважає, що частина загальнодержавних податків повинна залишатись в розпорядженні місцевої влади. «Зокрема, 25% податку на прибуток має залишатись для того, щоб бути стимулюючим чинником», — наголосив П. Порошенко.

Глава держави також поінформував про деталі мирного плану з врегулювання ситуації на сході країни представників ділових та економічних кіл Донецької та Луганської областей і народних депутатів України, які представляють ці регіони. Під час зустрічі він особливо наголосив на важливості сьогодні «спільних та узгоджених дій».

Петро Порошенко окремо наголосив на пунктах плану з децентралізації влади, зокрема, на необхідності розширення повноважень громад. Також Президент України запропонував запровадити державну програму з відбудови житла, що було зруйноване в Донецькій та Луганській областях.

Глава держави зазначив, що для реалізації нової програми зі створення та збереження робочих місць в регіоні, яку розроблено спільно з ЄС, деякі країни погодилися створити фонд розміром 1,5 мільярда євро.

Після зустрічі Президента з елітою Донбасу уповноважений з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях народний депутат України Ірина Геращенко на брифінгу заявила, що у п’ятницю до мирного плану з врегулювання ситуації на сході країни буде додано ще декілька пунктів. Водночас І. Геращенко наголосила, що до круглого столу переговорів, ініційованого Президентом, не будуть допущені представники терористичних організацій так званих Донецької та Луганської народних республік.

«Очевидно, що жодних переговорів з ЛНР, ДНР не може бути, — сказала Ірина Геращенко. — Бо з організаціями, які беруть на себе відповідальність за те, що вони збивають українські літаки з кращими нашими військовими, які беруть на себе відповідальність за те, що вони без жалю вбивають мирних громадян, переговори не ведуться». За її словами, Президент налаштований на переговори «тільки з тими, хто готовий насправді поділяти мирний план президента для встановлення миру, для зупинення братовбивчої війни». Водночас, як додала І. Геращенко, П. Порошенко планує розширювати коло учасників круглого столу переговорів, залучаючи до нього, окрім легітимної місцевої влади та бізнесу, інтелігенцію, представників журналістських кіл та громадськості.

Журналісти «Новостей Донбасса» сфотографували проект плану П. Порошенка, який було представлено на зустрічі з елітою Донбасу, та виклали це фото в Інтернет.

Коли верстався номер, очікуваного офіційного оприлюднення мирного плану Президента Порошенка на офіційному інтернет-представництві глави держави ще не було.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).