«Голос України» писав про виїзне засідання Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Народні обранці вивчали ситуацію, що склалася на Нікопольському трубному заводі. За підсумками засідання голова Спеціальної контрольної комісії Євген Мармазов звернувся з листом на ім’я Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Пропонуємо його увазі високопосадовців і наших читачів.

Прем’єр-міністру України Ю. В. Тимошенко

Шановна Юліє Володимирівно!

Змушений звернутися особисто до Вас у зв’язку з вкрай напруженою ситуацією, що склалася на державному підприємстві «Нікопольський трубний завод» через дії певної групи осіб, спрямовані на штучне банкрутство із наступною ліквідацією підприємства у судовому порядку з метою обміну невиправдано завищених боргів підприємства на його майно, що належить державі.

Як показали результати ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства, проведеної ГоловКРУ в Дніпропетровській області, нинішні складні економічні умови Нікопольського трубного заводу викликані цілеспрямованими діями ТОВ «Торговий дім «Нікопольський трубний завод», направленими на штучне створення заборгованості.

При цьому, за висновками ревізорів КРУ, за умови дотримання з боку ТОВ «Торговий дім «Нікопольський трубний завод» належної, економічно обґрунтованої цінової політики у стосунках з державним підприємством останнє було б у змозі уникнути своєрідної «боргової ями».

Промовистим прикладом зусиль зазначеного вище товариства зі штучного формування заборгованості, як підстави для відкриття процедури банкрутства державного підприємства, може слугувати той факт, що лише за договором від 06.03.2006 року №770 останньому було продано генератор пари горизонтальної за ціною, яка у 8 разів перевищує реальну.

Численні протизаконні дії дали змогу ТОВ «Торговий дім «Нікопольський трубний завод» у судовому порядку визнати державне підприємство банкрутом. При цьому звертає на себе увагу той факт, що з боку і Дніпропетровського господарського суду, і Вищого господарського суду України були допущені численні порушення чинного матеріального та процесуального законодавства, що є достатньою підставою для оскарження судових рішень до Верховного Суду України.

Разом з тим, з огляду на те, що зазначені судові рішення вже набрали законної сили, а з боку певних осіб, які діють під прикриттям ТОВ «Торговий дім «Нікопольський трубний завод», може бути вчинена спроба «рейдерського» захоплення важливого державного підприємства, вважаю, що лише втручання Кабінету Міністрів України може стати на заваді його «прихватизації».

Слід зазначити, що Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради України з питань приватизації, зі свого боку, було вжито ряд заходів з метою стабілізації обстановки навколо державного підприємства «Нікопольський трубний завод». Так, 25.03.2008 року в м. Нікополі відбулося виїзне засідання робочої групи комісії, а згодом — 28.03.2008 року додатково проведено робочу нараду із залученням представників Міністерства економіки України, Міністерства промислової політики України, Національного космічного агентства України, Служби безпеки України та Фонду державного майна України.

Крім того, до участі в роботі було залучено представників самого підприємства, а також ТОВ «Торговий дім «Нікопольський трубний завод» як головного кредитора та ініціатора процедури банкрутства ДП «Нікопольський трубний завод».

З огляду на те, що позиція ТОВ «Торговий дім «Нікопольський трубний завод» стосовно заволодіння майном державного підприємства через штучно запроваджену процедуру банкрутства залишається незмінною, на думку учасників наради, Кабінет Міністрів України, як мінімум, має невідкладно вирішити питання щодо:

— термінового внесення Кабінетом Міністрів України розробленого Міністерством економіки України проекту закону щодо внесення державного підприємства «Нікопольський трубний завод» до Додатку №2 Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані», який 14.02.2008 року вже розглядався на засіданні урядового комітету з питань економічної політики;

— доручення Міністерству внутрішніх справ України забезпечити належну охорону майна, приміщень та території ДП «Нікопольський трубний завод»;

доручення Міністерству економіки України терміново ініціювати процедуру заміни арбітражного керуючого Новікова О. В., як такого, що діє упереджено та виключно в інтересах ТОВ «Торговий дім «Нікопольський трубний завод». Досить зазначити, що саме він, не розглянувши із комітетом кредиторів план санації, звернувся до суду з клопотанням про відкриття ліквідаційної процедури. Крім того, саме Новіков О. В., як керуючий санацією, запровадив хибну практику виплати заробітної плати працівникам підприємства лише за умови підписання ними листів на підтримку його діяльності;

— доручення Генеральному прокурору України невідкладно перевірити законність рішень регіональних органів прокуратури Дніпропетровської області щодо відмови в порушенні кримінальної справи стосовно осіб, причетних до факту банкрутства ДП «Нікопольський трубний завод».

Слід зазначити, що з боку органів прокуратури Дніпропетровської області тривалий час зволікається прийняття законних та обґрунтованих рішень за матеріалами, які надійшли з Управління ГоловКРУ у Дніпропетровській області, за заявами Національного космічного агентства України, а також зверненнями Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації.

З урахуванням викладеного прошу Вас невідкладно вжити належних організаційних та практичних заходів, спрямованих на врятування майна стратегічно важливого державного підприємства «Нікопольський трубний завод» від розкрадання.

Про вжиті заходи реагування надати Спеціальній контрольній комісії Верховної Ради України з питань приватизації вмотивовану інформацію.

З повагою, голова комісії Є. МАРМАЗОВ.