Джарилгацька затока Чорного моря — унікальна міжнародна оздоровниця

Йдеться про невелике унікальне курортне містечко, ім’я якому — Скадовськ. Воно має специфічні природні умови, що істотно відрізняють його від інших причорноморських курортів Одеси, Криму. Мало того, уже доведено (є наукове тому підтвердження), що у Світовому океані немає другого такого лікувального курорту за природними умовами і особливо складом води.

Ще в довоєнний час у Скадовську був дитячий кістковотуберкульозний санаторій на самісінькому березі моря. З чиєїсь ініціативи його було переведено до Євпаторії ще в 60-ті роки минулого сторіччя. Але, на жаль, води Чорного моря в районі Євпаторії не мають тих цілющих властивостей, якими наділила природа води нашої Джарилгацької затоки. Адже температура води в нас у літній період доходить до +33—37 градусів за Цельсієм. Джарилгацька затока Чорного моря має служити українському народові — як одна з основних лікувально-оздоровчих зон Чорного моря.

Перший, хто зобов’язаний боротися за порятунок Джарилгацької затоки Чорного моря й острова Джарилгач, — це Міністерство охорони здоров’я України, на благо українського народу.

Після чорнобильських подій за рішенням ще союзного уряду в Скадовську мали побудувати реабілітаційний центр для дітей і дорослих, потерпілих від чорнобильської катастрофи. Проект цього центру розробляла Німеччина за участю фахівців Скадовського морського торговельного порту. Матеріали з розробки проекту є, потрібно все реанімувати, доробити і, нарешті, на рівні держави почати його здійснення. Тоді не буде потреби в дорогому лікуванні жертв Чорнобиля на Кубі, коли ми в себе на Батьківщині матимемо таку чудову оздоровницю. На нашому курорті ми зможемо оздоровлювати не тільки жителів України, які сьогодні мешкають в районі чорнобильської зони, а також білорусів, росіян, потерпілих від чорнобильської катастрофи. Але після розпаду Союзу це питання відпало, однак проблема лікування й оздоровлення жертв Чорнобиля залишається актуальною й сьогодні.

Нині у Верховній Раді України перебуває на розгляді пакет законопроектів про скадовську оздоровницю, з метою надати Скадовську статус дитячого курорту. Але позитивний результат буде лише в тому разі, якщо вирішиться доля Скадовського морського торговельного порту.

Скадовський морський торговельний порт з вересня 1995 року — міжнародний, необхідно перенести в район Каржинських островів, максимально до краю острова Джарилгач, на межу Джарилгацької та Каркінітської заток, обходячи землі, що прилягають до моря, і об’єднати порт із морським портопунктом Хорли. Це дає можливість підвести залізницю, про будівництво якої мріяло не одне покоління інженерів. Підведення залізниці дасть змогу з’єднати Скадовську курортну зону зі всіма областями України, що дуже важливо і необхідно зробити з економічної точки зору. Це вирішить і низку екологічних проблем.

Адже сьогодні наявні підхідні канали й акваторія порту — в надзвичайно складному стані. Не можна виконувати ремонтно-черпальні роботи з тієї простої причини, що в затоці скидання відходів від черпання немає потрібних ділянок, а точніше — глибинних місць для скидання. Більш ніж за сто років існування порту колишні ділянки для скидання, що були визначені ще засновником порту і міста Сергієм Балтазаровичем Скадовським, вже давно всі використані, а інших ділянок у затоці немає. Під час останнього чищення підхідного каналу й акваторії порту всі наявні скидання від черпання опинилися на території пляжної зони. Якимсь дивом усі обійшлося благополучно, а могла бути екологічна катастрофа для вод затоки і міських пляжів. Як то кажуть, Бог врятував. І я, як фахівець, що пропрацював у порту більше сорока років, маю акцентувати увагу на тому, що скидання відходів від черпання необхідно винести у відкрите море на відповідні глибини — на відстань більш як 20 миль від міста.

Отже, поки доля порту не буде вирішена, — не бачити нам державного курорту, і передусім — дитячого.

Сьогодні санітарно-епідеміологічні служби міста не мають права більше дозволяти порту його діяльність зі скидання відходів від черпання підхідного каналу й акваторії порту в затоці до тих пір, поки не буде визначено місце скидання у відкритому морі й узаконено відповідно до існуючих вимог. Порт реально має бути винесений, а Джарилгацька затока прийме на себе роль усеукраїнської, а в перспективі унікальної міжнародної оздоровниці. Акваторію порту, що звільнилася, слід використовувати для стоянки і збереження яхт, тому що акваторія Джарилгацької затоки — чудове місце для розвитку різних видів вітрильного спорту, а це колосальні надходження в бюджет міста. Зручнішого місця для розвитку видів вітрильного спорту і проведення міжнародних змагань в Україні немає.

Ще в період моєї депутатської діяльності (депутат Верховної Ради першого скликання) порушувалося питання про Скадовськ як про регіон «вільної економічної зони», а також про можливість і необхідність інвестиційних вкладень і особливо представниками держав (передусім СНД і країн, чиї представництва є в Україні).

Ініціатором був Посол США в Україні пан Вільям Міллер, котрий особисто побажав побачити наш курорт і був здивований та зачарований Скадовськом. Він запропонував будівництво баз відпочинку вихідного дня, що функціонуватимуть цілорічно, для дипломатичних працівників країн, акредитованих в Україні. Кожна база відпочинку має функціонувати увесь рік, а лікувальні води Джарилгацької затоки слід використовувати в критих басейнах. Замість цього він запропонував (з відома і згоди українського уряду) побудувати першокласний аеропорт у 20-ти кілометрах від Скадовська; розгорнути будівництво міні-заводів, що переробляють сільгосппродукцію нашого багатого краю для забезпечення всіх оздоровниць.

Крім Джарилгацької затоки у нас є ще одна унікальна визначна місцевість — заповідний острів Джарилгач, периметр якого становить більше 100 км. Його омивають з однієї сторони води Джарилгацької, а з другої — Каркінітської заток і відкритого Чорного моря. Ця екзотична оздоровча зона з усіма необхідними умовами для відпочинку дітей, людей будь-якого віку і всіх бажаючих оздоровитися. Води, що омивають цей острів, — екологічно чисті, тому що острів знаходиться далеко від великих промислових об’єктів.

Скадовськ має бути містом курортної індустрії світового масштабу, що розвивається. Сьогодні це столиця всеукраїнських дитячих Чорноморських ігор і вона може бути міжнародним курортом, передусім дитячим, а також столицею розвитку різних видів вітрильного спорту. Наш курорт є національним надбанням народу і держави, тому приватного інтересу в розв’язанні цих проблем не має бути. Потрібен твердий контроль з боку держави за стабільними потоками коштів від діяльності курорту до бюджету країни.

У вересні 2007 року в Скадовську відбувалася XІІ міжнародна науково-практична конференція «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки нашого краю», де про питання інвестиційних програм йшлося на найвищому рівні. Тільки інтерес і підтримка держави в розв’язанні усіх перерахованих вище проблем створять на нашій планеті ще один неповторний, божественний куточок щастя, здоров’я і радості для всіх майбутніх поколінь.

Іван БОКША, народний депутат України першого скликання, заслужений працівник транспорту України, 41 рік пропрацював у Скадовському морському торговельному порту, з них 31 рік — його начальником.