Верховна Рада має увійти нарешті в робоче русло. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, відкриваючи погоджувальну раду лідерів фракцій та голів комітетів. Для того, щоб головний законотворчий орган країни міг вдало запрацювати сьогодні, Голова Верховної Ради запропонував розглядати неконфліктні питання.

— У нас два пленарні тижні підряд, — сказав Арсеній Яценюк. — І розклад скомпоновано таким чином, щоб завантажити їх. Ми маємо дуже складний порядок денний. Але я прошу розпочати роботу з аполітичних законопроектів, спрямованих виключно на соціально-економічний розвиток.

Він також звернув увагу, що Верховна Рада дотепер не розглянула документи, пов’язані зі вступом України до СОТ. Арсеній Яценюк висловив сподівання, що всі питання буде повністю вирішено: ратифіковано відповідний протокол і ухвалено всі необхідні законопроекти.

У перелік документів, що їх заплановано розглянути на поточному тижні, включено низку президентських законопроектів. Зокрема, два варіанти змін до закону про статус народного депутата, які стосуються обмеження пільг та дострокового припинення повноважень народного обранця.

Як повідомив під час брифінгу керівник фракції БЮТ Іван Кириленко, парламентарії дійшли згоди розпочати роботу парламенту з розгляду питань про СОТ. Два перші законопроекти уже пройшли комітети. Відтак до кінця тижня в цьому питанні можна буде поставити крапку. Іван Кириленко також повідомив, що вже днями в парламенті почнуть формувати тимчасову спеціальну комісію для напрацювання змін до чинної Конституції. За словами політика, його фракція наполягає на трьох ключових змінах до Основного Закону: ліквідація дублювання повноважень влади, реформа судочинства та надання місцевим владам можливості розпоряджатися бюджетом. Іван Кириленко наголосив, що коаліція вже давно визначилася із кандидатурою Першого заступника Голови Верховної Ради — це Микола Томенко. Нині питання лише за претендентом на посаду заступника.

Такої само думки дотримується і представник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Але він запевняє, що із незрозумілих причин слухання урядової програми постійно не потрапляє до порядку денного. Політик нагадав: коли приймався бюджет, мова йшла про те, що протягом двох місяців до нього внесуть зміни. Однак нині на руках у депутатів немає жодних документів, які засвідчували б, що кошторис розглядається і найближчим часом може обговорюватися в сесійному залі.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк повідомив, що в порядок денний на два найближчі тижні не буде включено питання про переобрання харківського міського голови та депутатів міської ради.

На знімку: Володимир Литвин, Адам Мартинюк, Олександр Єфремов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.