Напрями вдосконалення виборчої системи з метою посилення зв’язку обраних депутатів із виборцями обговорювали вчора на конференції «Законодавче забезпечення виборів народних депутатів: проблеми вдосконалення». Захід організовано парламентським Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, в якому представлено різні фракції.

Учасники конференції — представники парламентських фракцій, ЦВК, Кабінету Міністрів та експерти вітчизняних і закордонних інституцій — висловили чимало пропозицій та зауважень. Зокрема, представник міжнародного інституту демократії Сергій Таран під час підготовки нової редакції закону застеріг від повернення до мажоритарної системи. На його переконання, її застосування можливе лише за умови потужної партійної системи. В українських умовах незалежні кандидати представлятимуть партію влади, упевнений він. «І тоді гречка стане об’єктом політичної дискусії», тобто на волевиявлення громадян впливатимуть продуктові пайки, що видаватимуться в обмін на голос за певного кандидата. Він переконаний, що не варто підвищувати і прохідний бар’єр для партій.

У свою чергу представник проекту «Сприяння організації виборів в Україні» Олександр Воробйов представив еластичну пропорційну систему виборів. Основна дія якої полягає в тому, що партії матимуть право висувати 225 кандидатів за партійними списками та по одному кандидату в кожному з 225 мажоритарних округів. До того ж одна й та сама особа може бути висунута партією лише раз: або в партійному списку, або по мажоритарному округу. Голос, відданий за партійного кандидата, вважатиметься відданим і за відповідну партію. А голос виборця, відданий за кандидата, зареєстрованого в порядку самовисування, вважатиметься одночасно голосом, відданим «проти всіх» партій та враховуватиметься під час визначення прохідного бар’єра для політичних партій.

Деякі політики, зокрема, народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів), нову виборчу систему бачать у вигляді регіональних відкритих списків.

Власне, це лише початок кропіткої і важливої роботи. На основі висловлених пропозицій буде підготовлено доповідь, яку, за словами Владислава Каськіва, ініціатора конференції, обговорять на засіданні самоврядного комітету. Саме там буде утворено робочу групу за участі представників всіх парламентських фракцій, ЦВК, Кабінету Міністрів, секретаріату Президента та експертів, яка і готуватиме нову редакцію закону про вибори народних депутатів.