Так кажуть про битву під Берестечком 1651 року, в якій полягло чимало українських козаків. Вдячні нащадки щороку у червневі дні на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» (у народі його називають «Козацькими могилами»), що у селі Пляшева Радивилівського району, вшановують їх пам’ять.
Ось і нинішнього року на цьому святому місці 20—22 червня людно. Тим паче що виповнюється сто років Свято-Георгіївському храму, де вчора відбулося богослужіння. Сторіччю цього храму і 363-й річниці битви під Берестечком присвячена Всеукраїнська науково-практична конференція, яка сьогодні відбудеться у Рівному — у Свято-Покровському кафедральному соборі.
А вже завтра на «Козацьких могилах» — у Свято-Георгіївському храмі — відбудеться божественна літургія та вселенська панахида за участю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, керуючого Рівненською єпархією Української православної церкви Київського патріархату архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона та духовенства Рівненської єпархії УПЦ КП і сусідніх областей. Урочиста хода від козацького майдану завершиться покладанням вінків та квітів до пам’ятника загиблим козакам (на знімку).
Цього дня над полем Берестецької битви звучатиме духовна музика у виконанні архієрейського хору «Знамення» Рівненської єпархії УПЦ КП, народних аматорських хорів Млинівського і Радивилівського районних будинків культури.
Рівне.
Фото надано автором.