Ані Україна, ані Росія не дозволять собі порушення суверенних прав одна одної. Про це на прес-конференції заявив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, відповідаючи на запитання «Голосу України» про основні підсумки дводенного візиту до Російської Федерації.

Він також повідомив, що не бачить «трагедії і колапсу» в тому, що питання про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) відкладено. Крім того, це не впливає на євроатлантичні прагнення України і на інтенсифікацію співробітництва з Північноатлантичним блоком. Він нагадав, що законодавство, яке регулює правовідносини України з альянсом, було прийнято 2003 року. А навіть гіпотетичне приєднання України до ПДЧ, за його словами, не спричиняє членства в альянсі. «Україна сама розбереться зі своїми внутрішніми питаннями, в тому числі і в Криму. І я, як Голова Верховної Ради, робитиму все для розбудови суверенної могутньої незалежної держави, яка має дуже гарні відносини зі своїм найближчим партнером Російською Федерацією», — наголосив глава парламенту.

Україна, за його словами, дуже уважно стежить за розширенням договору про колективну безпеку (документ підписано в 1992 році в Ташкенті главами шести пострадянських країн. — Ред.) і за збільшенням ролі військового аспекту Шанхайської організації співпраці (міжнародна організація взаємозахисту заснована в 2001 році лідерами Китаю, Росії та іншими країнами. — Ред.). «На нашу думку, це також може мати певний вплив на забезпечення безпеки нашої держави. Тому на основі діалогу ми обов’язково все вирішимо», — зазначив Голова Верховної Ради.

Стосовно заяв депутатів Державної Думи (про те, що в разі приєднання України до ПДЧ у російському парламенті буде поставлено питання про внесення поправок у Договір про дружбу і співробітництво, зокрема, про продовження базування Чорноморського флоту в Криму на 20 років, і, як крайній варіант, вихід з договору) А. Яценюк наголосив: «До таких заяв я ставлюся спокійно й упевнений, що в російсько-українських відносинах немає питань, які не могли б бути вирішені, в тому числі й стосовно інтеграції України в альянс». «Європейські цінності — це насамперед виконання того, що підписали», — заявив він і наголосив, що політичні спекуляції навколо збільшення ціни за базування Чорноморського флоту, а також про його дострокове виведення з території України треба забути.

Голова Верховної Ради зазначив, що не бачить «підстав для розірвання» Договору про дружбу і співробітництво. «Документ вимагає фактичного наповнення і реальних інструментів виконання. Цим ми займаємося», —повідомив він і нагадав, що торік у рамках комісії Ющенко—Путін підкомісія із закордонних справ розпочала фактичне наповнення договору. І хоча українська сторона запропонувала близько 30 документів, зійшлися поки що на шести.

***

У рамках ювілейного, тридцятого, засідання Міжпарламентської асамблеї держав—учасниць СНД у Санкт-Петербурзі (Російська Федерація) Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк провів низку зустрічей. Зокрема, з Головою Палати Представників Національних Зборів Республіки Білорусь Вадимом Поповим, Головою Парламенту Республіки Молдова Маріаном Лупу (на знімку), Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Асадовим Октай Сабір огли.

А. Яценюк також провів зустрічі з Головою Парламентської Асамблеї Ради Європи Луїсом Марія де Пуч та з Головою ПА ОБСЄ Йораном Леннмаркером, під час яких ішлося про необхідність інтенсифікації та поглиблення діалогу на рівні міжпарламентських структур.