Наше слово про ювіляра,народного депутата України, голову підкомітету з питань науки Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, президента Української академії аграрних наук з 1996 року

Михайло, син відомого чи не на всю північну Україну коваля Василя Юхимовича Зубця і ланкової Параски Іллівни, народився 7 квітня 1938 року в колишньому районному центрі Нова Басань на Чернігівщині. Наділений природою всебічними обдаруваннями, під теплим батьківським покровом зростав майбутній вчений і державний діяч. Війна забрала батька, і юний Михайло самостійно, від рідного порогу селянської хати торував незвідані шляхи освіти, науки та аграрного виробництва.

Михайло Васильович Зубець — особистість знана в широких колах вчених України, зарубіжжя, серед спеціалістів-аграрників, простих трудівників. Зубець відомий усім прошаркам українського суспільства як людина, яка глибоко знає, цінує невичерпну енергію і мудрість свого народу.

Після закінчення у 1962 році Української сільськогосподарської академії Михайло пройшов шлях від старшого зоотехніка Прилуцької держплемстанції до віце-прем’єр-міністра — міністра сільського господарства і продовольства України та президента Української академії аграрних наук. Останні посади обіймав одночасно, що є унікальним явищем в українській історії.

Михайло Зубець — вчений світового рівня, свою трудову і наукову діяльність присвятив становленню і розвитку вітчизняного тваринництва. Його внесок у розвиток селекції і розведення сільськогосподарських тварин — це українська, волинська, поліська м’ясні породи і низка українських червоно- і чорнорябих молочних заводських ліній великої рогатої худоби.

Вчений розвинув теоретичні і практичні знання породоутворювального процесу в молочному і м’ясному скотарстві, висунув гіпотезу генезису порід, став лідером комплексу наукових досліджень з проблем генетики, селекції і біотехнології у тваринництві. Результати наукових досліджень опубліковані у 500 наукових працях, у тому числі у 12 монографіях і підручниках. Він має 26 авторських свідоцтв на винаходи, підготував 4 докторів і 15 кандидатів наук.

Зубець, як президент УААН, приділяє велику увагу оптимізації мережі науково-дослідних установ з урахуванням регіональних особливостей розвитку АПК, зміцненню зв’язків фундаментальної науки з освітою і виробництвом, міжнародному співробітництву з більш як п’ятдесятьма зарубіжними країнами.

Найвагомішою заслугою М. В. Зубця — академіка і президента УААН, є вміння згуртувати вчених, спрямувати їх науковий потенціал на розвиток аграрної науки в інтересах держави, українського суспільства. Вчений дотримується чіткої позиції щодо структурної перебудови і розвитку аграрного сектору в напрямі створення великих підприємств шляхом інтеграції і кооперації приватних власників.

Академік Зубець разом з академіком Валерієм Петровичем Буркатом започаткував видання серії науково-публіцистичних зібрань «Українські вчені-аграрії ХХ століття».

Михайло Васильович Зубець — народний депутат України, голова підкомітету з питань науки Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, дійсний член Академії аграрних наук Республіки Білорусь та Російської академії сільськогосподарських наук, член Президії Національної академії наук, Президії Вищої атестаційної комісії України, Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат І премії УААН, премії імені В. Юр’єва НАНУ, Державної премії України в галузі науки і техніки (двічі). Нагороджений двома орденами «Знак Пошани», орденами князя Ярослава Мудрого V і ІV ступенів, орденом Святого Володимира за заслуги перед церквою, трьома медалями.

Наукова громадськість переконана, що до плідної праці і творчої наснаги, притаманних Михайлові Васильовичу, ювілейна весна додасть життєдайної сили, здоров’я, успіхів у продовженні багатьох славних справ на користь суспільства і на радість людям.

Від імені науковців-аграріїв з низьким уклоном і найщирішими побажаннями:

Віктор СИТНИК, перший віце-президент;Микола БЕЗУГЛИЙ, віце-президент;Анатолій ГОЛОВКО, віце-президент;Валерій АДАМЧУК, віце-президент —головний вчений секретар

Української академії аграрних наук.