Кадрові ініціативи уряду мають відповідати букві й духу угоди про створення демократичної коаліції. Таке сподівання висловив Президент Віктор Ющенко в листі до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Під час зустрічі глави держави з представниками «НУ—НС» ними порушувалося питання про перебування на урядових посадах осіб, чия репутація і ділові якості не відповідають принципам, на яких будувалася нинішня коаліція, йдеться у посланні, повідомляє прес-служба Президента. Приміром, на посаді першого заступника міністра регіонального розвитку та будівництва перебуває колишній заступник Віктора Медведчука в адміністрації Президента Леоніда Кучми Олексій Іщенко, який нібито причетний до «забезпечення» потрібного результату для Віктора Януковича на виборах 2004 року (в адміністрації він очолював управління із взаємодії з регіонами).

Також, наголошує В. Ющенко, на посадах у центральних органах влади перебувають такі наближені до В. Медведчука особи, як Тарас Козак (заступник голови Державної митної служби) і Олександр Паршин (перший заступник голови Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів). Глава держави також звертає увагу на те, що «з незрозумілих причин залишається на посаді керівника Держкомархіву комуністка Ольга Гінзбург». На його думку, «представник КПУ зловживає своїм службовим становищем для перешкоджання державній політиці встановлення історичної справедливості...»

Зрештою, наголошує глава держави, радником прем’єра призначено Олександра Задорожнього, «який фактично нав’язував народним депутатам волю Віктора Медведчука, зокрема, під час спроб провести так звану «політичну реформу» і забезпечити передачу влади в країні за сценарієм СДПУ(о)». У своєму листі Віктор Ющенко висловлює сподівання на принципову оцінку коаліцією і Прем’єр-міністром реальних досягнень зазначених осіб і прийняття рішення щодо їх подальшого перебування на посадах.

Водночас Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в інтерв’ю заявила про своє право здійснювати кадрову політику в уряді й закликала не переслідувати чиновників, що працювали при попередній владі.

— Я, як прем’єр, відповідаю за результат і підбираю команду, яка цей результат здатна дати. «Полювання на відьом» не потрібно влаштовувати, — сказала вона.

Голова уряду переконана, що найближчим часом припиниться практика відправлення листів урядові із секретаріату Президента. Вона також відзначила, що заради збереження єдності парламентської коаліції не реагуватиме на подібні нападки з боку секретаріату.

Вл. інф.