Першому і найвідомішому в Україні юридичному журналу «Право України» вже 86 років, та він традиційно тримає марку найшанованішої трибуни для актуальних ідей провідних науковців у галузі права. Щоб і надалі триматися на крок попереду понад двох десятків ВАКівських юридичних видань, часопис бере курс на структурне та змістове оновлення.

Про це вирішила наукова рада журналу, до якої входять Олександр Святоцький, Анатолій Селіванов, Юрій Шемшученко, Віталій Опришко, Микола Панов, Віталій Семчик, Лідія Воронова та інші відомі науковці. Активно співпрацюють з науковою радою Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова та ректор Національної академії прокуратури України Григорій Середа.

Головну мету часопису члени наукової ради вбачають у тому, щоб повернути юридичній науці, яка, на жаль, здебільшого або переповідає, або коментує процеси і явища, здатність пропонувати нові підходи та концепції, випереджати, скеровувати та прогнозувати юридичну практику. Зокрема, як повідомив головний редактор видання професор Олександр Святоцький, з цією метою журнал перебудовує свою діяльність на новій концептуальній основі з критичним поглядом на правові реалії і започатковує конструктивне сприяння роботі над змінами до Конституції та проведенню судової і правової реформ.

Визначаючи пріоритетні напрями публікацій у цьому році, голова наукової ради часопису професор Анатолій Селіванов зауважив, що об’єктивною необхідністю сьогодення є повернення до фундаментальних, доктринальних засад юридичної науки, спрямованих на теоретичне пізнання таких явищ, як держава, право, статус особи. Ці доктринальні положення мають особливе значення для державотворення, можуть і повинні сприяти проведенню правової реформи, тим більше, що наукові позиції, викладені в публікаціях «Права України», мають широкий попит під час підготовки законопроектів. Для цього до підготовки матеріалів планується якнайширше залучати провідних науковців, котрі у своїх статтях можуть викласти фундаментальні наукові погляди на сутність поставлених проблем. Крім пріоритетних для журналу історико-теоретичних дисциплін, на сторінках часопису мають знайти висвітлення також проблеми юридичного навчання, підготовки наукових кадрів, яким досі не надавалося значної уваги. Необхідно звернути увагу також на нові проблеми правової герменевтики (науки про тлумачення норм права), правової конфліктології, правової політики, нормографії (правотворчості).

Директор Інституту держави і права ім. Корецького НАН України академік Юрій Шемшученко відзначив нові можливості об’єднання зусиль для проведення «круглих столів» та конференцій з актуальних проблем правової думки, щоб виявити дійсно нові погляди на розвиток права і законодавства.

Здобула підтримку і пропозиція Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової стосовно якнаймасштабнішого висвітлення на сторінках часопису актуальних проблем прав людини, зокрема, сучасних викликів захисту прав дитини, аналізу негативних явищ нехтування гарантіями в соціальній сфері.

Важливе питання на засіданні наукової ради порушив також представник освітянських кіл — декан юридичного факультету Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана професор Віталій Опришко. На його думку, окрему увагу на сторінках журналу варто приділити проблемам юридичної освіти та підготовки кваліфікованих юристів. Крім того, підвищенню рейтингу видання сприятиме публікація статей іноземних учених. На ці питання звернув увагу також професор Національної юридичної академії Микола Панов.

Водночас журнал надалі даватиме можливість висловитися молодим фахівцям, які при ґрунтовному дослідженні правових явищ нерідко вдаються до цікавих новаторських підходів. При цьому, однак, члени наукової ради закликають до підвищення наукового рівня матеріалів, що пропонуються до публікації в часописі.

Загалом визначені науковою радою напрями роботи мають змістовно оновити часопис, піднести його на якісно новий рівень, щоб він щораз більше відповідав потребам широкої читацької аудиторії журналу «Право України».