Після Чикаго, Мюнхена і Варшави
У Тернополі в Українському домі «Перемога» відкрилася виставка фотознімків Віктора Гурняка «Від Майдану до війни». Її організували рідні та друзі фотожурналіста, пластуна, бійця батальйону «Айдар», який загинув 19 жовтня на Луганщині. Цього дня він прийняв свій перший та останній бій. Віктор намагався вивезти із зони конфлікту двох поранених бійців, але машина потрапила під мінометний обстріл, і його не стало. До речі, цей автомобіль зображений на останньому його знімку. На виставці представлено понад 30 світлин, на яких зафіксовано події на Майдані, в Криму, на сході.
Віктор не розлучався з фотоапаратом змалку. Працював у тернопільських виданнях, співробітничав з українськими та зарубіжними інформаційними агентствами, разом з друзями заснував агентство «Люфа». Коли почалися події на Майдані, був у найгарячіших точках, про що свідчать знімки. Фотографував у Криму, куди возив допомогу українським морякам. Волонтером їздив на Донбас. Але цього для нього було замало: записався добровольцем до батальйону «Айдар». На фото — обличчя людей у моменти гострого протистояння, короткого відпочинку, прощання з полеглими... Але є і світлі моменти. Ось знімок, зроблений 14 лютого минулого року в польовому храмі. Називається «Наречені у бронежилетах на вул. Грушевського» (на знімку внизу). На ньому весілля Галини Єреміци та Олександра Чебана, які познайомилися на Майдані у грудні. З-під весільної сукні нареченої виглядає бронежилет. Цікаво, як склалася доля молодих?
Виставку світлин Віктора Гурняка вже побачили у США, Німеччині, Польщі, тепер вона мандруватиме містами України. І не тільки. Нещодавно до його друзів звернулася жителька Стокгольма, яка прочитала про Віктора у Фейсбуці, з проханням привезти експозицію до Швеції. Запрошення приходять також з інших країн. Гарним супроводом до виставки є короткометражний фільм-спогад про фотожурналіста, знятий його друзями. Організатори також сподіваються зібрати кошти для підтримки родини Віктора Гурняка. У нього залишилася трирічна донечка.
 
Тернопільська область.
На знімку: таким він хлопцем був.
Фото автора.