У школах з початку навчального року відключили «мобілки». Тепер телефонні дзвінки не відволікають учнів від «поглинання» знань. Учителі задоволені — Вовочки не нахабніють, а головне, не записують їх під час уроків. Бувало, тим і шантажували.

Справжньому педагогові не страшні витівки вихованців — вони нічим себе не компрометують. Випадкові «сівачі» побоюються дітей з «мобілками». І намагаються тримати себе в руках: не репетувати, не лупити указкою по руках і спинах пустунів. Такі горе-вчителі взагалі за те, щоб телефони не приносили до школи.

Учні, звичайно, проти. Добре, не можна під час уроку побалакати з коханим, товаришем. Але шпаргалку списати з телефону можна. Або сфотографувати вдома цілі сторінки з підручника й прямо в класі прочитати нишком перед написанням контрольної або твору. Одне слово, дитині без «мобілки» ніяк не можна. Якщо уроки нудні, озброєний телефоном учень завжди знайде собі заняття. Якщо вчитель уміє «захопити роботою — тоді не до «іграшки».

Чого ж домоглося Міністерство освіти і науки, видавши наказ про заборону № 420 від 25.05.07? Слухняні, під впливом батьків і контролем учителів, апарати відключають. Але ж досить двоє-троє непосидючих, котрі ігнорують геть усе, щоб «свято не відбулося».

«Відключи!», — «Не буду». «Віддай телефон», — «Не віддам!». Такі діалоги, на мій погляд, шкодять авторитету вчителя й заборона тільки загострює ситуацію в класі. Адже покарання одне — забрати апарат (що, до слова, протиправно) і віддати батькам.

Знаю одного негідника, котрий поскаржився директорові, мовляв, учитель забрала дорогу Nokіa 3250, а матері віддала за 900 гривень. Скандал неабиякий розгорівся. Зрештою з’ясувалося, що скривджений брехун у такий спосіб помстився наставникові. Як же — не врахував крутості «мобілки», перед дівчатами принизив, забравши її в класі.

Інший випадок: не стримуючи себе, «фізик» почав ображати й принижувати дітей, які не впоралися із завданням. І отут вони один за одним, не змовляючись, почали включати телефони й направляти їх на педагога, що розбушувався. Той раптом замовк і від гріха подалі вискочив з кабінету.

Одне слово, за допомогою «мобілок» викладаються уроки не тільки дітям, а й вчителям, батькам. Розумні із цього роблять правильні висновки, дурні заганяють проблему в кут. Отож наказ міністра навряд чи змінить що-небудь кардинально. Вся справа — у культурі. Дітей і дорослих.

Я не правий?