Ворзельській школі, де навчається 300 учнів, пощастило, бо організацією позакласної роботи тут уже 18 років займається Ірина Мальцева (на знімку). Цього року виповнюється півтора десятиліття учнівській організації «Юні ворзеляни», ідейним натхненником якої була і залишається Ірина Олександрівна. Разом з учнями вона колись винесла на шкільну конференцію статут цього об’єднання, побудованого з урахуванням традицій школи, селища. Відтоді воно діє як орган учнівського самоврядування.

Останні три роки Ірина Мальцева ділиться своїм досвідом із керівниками шкіл області. Юні ворзеляни — це комісії, центри, штаби, бригади, секції, студії. Учні за бажанням можуть працювати в кількох осередках. Класи змагаються за різними напрямками. Під кінець навчального року визначається переможець. Основна нагорода — запис про лідера в книзі літопису школи.

Звичайно, без активного сприяння тодішнього директора школи Володимира Гусевика об’єднання мало б значно скромніші результати.

Позакласна робота останнім часом помітно пожвавилась, завдячуючи нинішньому керівникові ЗОШ Тетяні Волзі. Вона сприяє активізації учнів, спираючись на педколектив. До речі, в основному, це колишні вихованці, які повернулись до неї в якості наставників, стали кістяком одинадцятилітки.

Серед них і Олена Царенок. Знаємо, якою вагомою у шкільному вихованні є постать учителя молодших класів. Адже саме він формує дитячі душі, вчить жити у колективі, вчить учитися.

...Якось зайшли у ворзельську бібліотеку кілька хлопчиків і дівчаток. Тихо привітавшись, попросили книжки з природознавства і заходились їх вивчати. З’ясувалося, це учні Олени Миколаївни, учителя початкових класів. Вона, до речі, уже 24 роки керує ляльковим театром, в якому грають її учні.

Подвижниками є керівник радіогуртка Михайло Богдан, учителька української мови Ірина Тищенко, яка вісім років веде літературно-театральну студію «Сузір’я» та багато інших педагогів, які мають власні ключики до дитячих сердець.

Скажімо, одна з учительок старших класів заради згуртування школярів почала прибирати клас разом з ними. І «процес пішов». Вичищаються всі кутки і закапелочки — діти роблять це із-за поваги до своєї вчительки, і, звісно, до себе.

Викладачем фізкультури Вадим Кисленко тут пропрацював 44 роки, доводячи весь час необхідність і важливість занять спортом. Про нього учні і батьки говорять тільки з любов’ю.

Як і про керівників гуртків рукоділля і флористики, про шкільний театр моди. Та на особливому місці — клуб «Ерудит», який діє 12 років. Його членами є 85 учнів. За основу взято проведення інтелектуальних ігор. Клуб структуризований. Діє група «Чомучки» під керівництвом бібліотекаря Ірини Трофименко, «Ерудити» і «Інтелектуали» під керівництвом тієї самої Ірини Мальцевої.

Впевнена, багато шкіл можуть похвалитися своїми знахідками і здобутками. То, може, час поділитися досвідом?

Ворзель Київської області.

Фото автора.