Дводенний візит Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка до Російської Федерації привернув увагу російських мас-медіа.

«Київ починає жити за американським часом. Яценюк пояснить, що це означає для Росії», «Навіщо вам, хлопці, це НАТО?», «Якщо Україна в НАТО — то ми в партизани», — такими заголовками на перших сторінках рябіли більшість московських газет.

Однак уже на першій прес-конференції Арсеній Яценюк аргументовано відкинув несправедливі обвинувачення в тому, що російсько-український кордон перетвориться на «рубіж протистояння» між «демократичним світом» і тими, хто «до нього не доріс.» Він дипломатично і чітко дав зрозуміти: вступ України в Північноатлантичний альянс можливий тільки після всенародного референдуму і не становить ніякої загрози для Росії. Крім того, він запевнив: у Росії з НАТО тісніші відносини (приміром, набагато більше спільних комітетів), аніж в України.

З боку Москви теж дали зрозуміти: візит президента США в Київ не вплинув на російсько-українські відносини. Разом з тим, Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Росії Сергій Миронов, коментуючи заяву російських депутатів про можливості перегляду базового договору про дружбу з Україною, у разі приєднання цієї країни до НАТО, зазначив, що він з розумінням ставиться до емоційної складової своїх колег, однак, сподівається, що до цього не дійде. «Потрібно виходити з добросусідських відносин і дивитися не на те, що нас роз’єднує, а на те, що нас об’єднує», — сказав Сергій Миронов.

* * *

А вчора Арсеній Яценюк і українська делегація, серед якої були народні депутати Наталя Королівська, Олег Білорус і Сергій Гриневецький, взяли участь у засіданні Ради Міжпарламентської асамблеї СНД і в тридцятому пленарному засіданні МПА СНД, що пройшли у Тавричеському палаці (Санкт-Петербург).

На засіданні, на якому серед почесних гостей були присутні голова Парламентської асамблеї організації з безпеки і співробітництва в Європі Йоран Леннмаркер та голова Парламентської асамблеї Ради Європи Луїс Марія де Пуч, обговорювали правове забезпечення реалізації концепції подальшого розвитку Співдружності Незалежних Держав.

Глава українського парламенту Арсеній Яценюк під час виступу акцентував увагу на тому, що в Душанбе було ухвалено цілу низку концептуальних моментів з приводу подальшого співробітництва незалежних держав. «Гадаю, передчасно говорити про те, що інститути співдружності незалежних держав не мають значення і що вони сьогодні є неефективними. Та концепція, що була прийнята, і та концепція, що має окремі застереження з боку України, дає змогу дуже реально подивитися на СНД і дати додатковий імпульс, і передусім і в основному для економічного розвитку СНД», — зазначив Арсеній Яценюк.

За його словами, саме економічний блок є ключовим у роботі, у тому числі й на рівні парламентів. Особливо через те, що, за статистикою 2006 року, внутрішній товарообіг України зменшився на 22 відсотки. Ключовий елемент, на якому наполягає Україна, — це зона вільної торгівлі. Для реалізації повноцінної зони вільної торгівлі наша країна, за словами Голови Верховної Ради, пропонує створити так звану «групу високого рівня на рівні зовнішньополітичних і зовнішньоекономічних відомств. «Хотів би відзначити, що створення зони вільної торгівлі жодним чином не суперечить вступу окремих країн — а я сподіваюся, що найближчим часом усіх країн — до Світової організації торгівлі», — підкреслив глава парламенту. Він нагадав, що Україна вже підписала фінальний протокол про вступ до СОТ, а найближчим часом Верховна Рада ратифікує документ, що дасть змогу юридично закріпити повноправне членство держави у Світовій організації торгівлі. Україна, заявив Арсеній Яценюк, украй зацікавлена у членстві всіх країн СНД у СОТ, зокрема, «нашого друга і партнера Російської Федерації».

Глава парламенту зупинився на нових викликах, що мають цікавити в економічному блоці. Це продовольча безпека, яка істотно змінилася за останні десять років. «Україна, як один із ключових гравців на світовому аграрному ринку, готова взяти активну участь у розробці превентивних методів у забезпеченні продовольчої безпеки», — запевнив Голова Верховної Ради. Другий момент — це паливно-енергетичні проекти. Третій — інфраструктурні проекти і транспортні коридори.

А серед неекономічних аспектів, що, за словами Арсенія Яценюка, цікаві Україні, — міграційні потоки, які істотно впливають на економіку й трудові ресурси. Тому створення баз даних мігрантів чи якого-небудь підходу з форматування міграційних потоків дуже важливо. Крім того, глава українського парламенту наголосив на необхідності подальшого розвитку окремих інститутів СНД, максимальної деполітизації, концентрації на економічних аспектах. «На рівні парламенту ми і можемо, і зобов’язані, і спроможні це зробити», — додав він.

Після засідання Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк зустрівся із главою ПА ОБСЄ Йораном Леннмаркером.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк і Голова Державної Думи Борис Гризлов обговорили широке коло україно-російських відносин. А. Яценюк висловив певну стурбованість щодо розширення Організації договору про колективну безпеку й підвищення ролі військової складової в діяльності Шанхайської організації співробітництва. Це питання, на думку глави українського парламенту, може мати вплив на гарантії безпеки України, які не забезпечені Будапештським меморандумом належним чином. Водночас Арсеній Яценюк акцентував увагу на необхідності продовження постійного діалогу з усіх, у тому числі й резонансних, питань україно-російського співробітництва. «Я не вірю в те, що ми не знайдемо рішення з усіх питань», — зазначив він. Під час зустрічі також обговорювалося міжпарламентське співробітництво. Крім того, було наголошено на необхідності поновлення діяльності міжпарламентської комісії.

* * *

Перед засіданнями Арсеній Яценюк разом із Сергієм Мироновим у Тавричеському палаці відкрив виставку «Золота скарбниця України». В експозиції представлені голографічні зображення знахідок із музеїв нашої країни і приватних зібрань. Експонати ілюструють життя, побут і культуру народів Євразії упродовж восьми тисячоліть і відображають процеси їх переселення. «Ця виставка свідчить про те, які позитивні наслідки міграційних процесів», — зазначив Голова Верховної Ради України. Крім того, експозиція приурочена до сьогоднішньої міжнародної науково-практичної конференції «Глобалізація міграційних процесів: проблеми законодавчого регулювання». «За доброю традицією наші друзі нас приємно дивують — на дуже високому рівні представлено блискучі голограми унікальних творів мистецтв», — відгукнувся про 33 експонати Сергій Миронов і з вдячністю прийняв у подарунок від української делегації голографічну репродукцію ікони Казанської Божої Матері.

На знімку: Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк (у центрі), керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук (ліворуч) і голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Олег Білоруc на засіданні Ради Міжпарламентської асамблеї СНД у Санкт-Петербурзі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.