Вчора уряд і профспілки нарешті підписали угоду з врегулювання колективного спору, який тривав майже два роки.

Почався він через те, що уряд підняв ціни на житлово-комунальні послуги, не погодивши це з профспілками відповідно до Генугоди. Нині конфлікт вичерпано. Цією новиною міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова відкрила колегію свого міністерства, де підбивали підсумки за сто днів його роботи.

У мировій із профспілками Кабмін узяв на себе низку зобов’язань. Серед них — актуалізація набору товарів і послуг, за яким розраховують прожитковий мінімум. Сьогодні 54% його вартості становлять продукти харчування, 19% — непродовольчі товари і 24% — послуги. Зростання прожиткового мінімуму, заплановане цього року, перевищує прогнозований рівень інфляції. Таким чином державні соціальні стандарти зростатимуть швидше, ніж інфляція, запевнив заступник соціального міністра Павло Розенко.

— Попри інфляційні процеси, що їх ми маємо сьогодні (а вони почалися ще з вересня минулого року), основні показники соціального розвитку свідчать про підвищення рівня життя українців, — йдеться в його доповіді. —Так, номінальні доходи населення в січні цього року зросли на 47% у порівнянні з січнем 2007 року, а реальні — на 23%. Готівковий доход у розрахунку на одну людину становить сьогодні 870 гривень.

Заступник міністра стверджує: купівельна спроможність громадян збільшилася на 16%. Мовляв, якщо в минулому січні на середню зарплату працюючий громадянин міг купити умовно 2,14 стандартного набору прожиткового мінімуму, то цьогоріч — уже 2,5 такого набору.

Голова парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Валерій Сушкевич позитивно оцінив роботу Міністерства праці і соціальної політики за останні сто днів. Він навів кілька цифр, які його вразили. А саме: майже 13 мільйонам пенсіонерів підвищено пенсії. 6 млн. дітей війни все-таки дочекалися виконання закону про свій статус. А з січня в 2,5 разу збільшилася кількість пенсіонерів, чия пенсія відповідає середній зарплаті по Україні.

З оптимістичних звітів на колегії соціального відомства випливає: добробут народу росте, і жодна інфляція тому не перешкодить! Чи так це насправді? «Голос України» у найближчих номерах оприлюднить точку зору експертів і представників різних верств українського суспільства з цього приводу.