Вечірнє засідання 19 червня
Народні депутати ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до додатка №3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо обороноздатності держави), який передбачає спрямування зекономлених за рахунок непроведення другого туру президентських виборів майже 600 мільйонів гривень на потреби Збройних Сил України. Щоправда, як повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак, на сьогоднішній день для забезпечення армії та силових структур ще потрібно понад 16 мільярдів гривень, то уряду доведеться шукати цей ресурс.
У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань із податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу.
Представляючи цей документ, О. Шлапак розповів «майже детективну історію» про те, як наприкінці 2011 року 120 найбільших підприємців України було запрошено на нараду до Державної податкової служби, під час якої на той час перший заступник її голови Клименко запропонував практично всьому українському найкрупнішому бізнесу специфічну форму оподаткування з використанням фіктивних суб’єктів, яка в подальшому отримала назву «оподаткування через податкові ями». А щоб підприємці були зговірливіші, на кожного з них було складено досьє з перспективою кримінальної відповідальності. «Підприємців фактично примусово було загнано до «податкових ям», — сказав міністр та додав, що суть податкового компромісу полягає в наданні підприємцям можливості добровільно уточнити свої податкові зобов’язання з податку на додану вартість та податку на прибуток і сплатити лише частку завчасно не задекларованих платежів у розмірі 15 відсотків.
Одним із позитивних прикладів податкового компромісу називають Італію, де свого часу за такою схемою було задекларовано понад 100 мільярдів євро та сплачено до бюджету майже 7 мільярдів євро.
«Альтернативою податкового компромісу може бути лише кримінальне переслідування тисяч посадових осіб підприємств, які не за своєю волею були змушені працювати в рамках нав’язаних їм «податкових ям», — сказала під час обговорення народний депутат Ксенія Ляпіна та підкреслила, що разом з очищенням податкового поля бюджет отримає значні надходження.
Перше читання пройшов і законопроект про внесення змін до Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який передбачає, що до біометричних паспортів будуть вносити цифрові відбитки пальців рук громадян. Це дасть змогу ідентифікувати особу в разі перетину кордону та є одним із зобов’язань України на шляху до безвізового режиму з ЄС.
Верховна Рада 289 голосами ухвалила в цілому законопроект про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Як зазначив доповідач, народний депутат Валерій Пацкан, сьогодні в Україні налічується вже майже 35 тисяч осіб, які були змушені покинути Крим та Донецьку і Луганську області, тож цей документ визначає їхній правовий статус, встановлює економічні, соціальні та правові гарантії захисту прав та законних інтересів на території України.
У цілому ухвалено й законопроект про внесення зміни до статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо учасників антитерористичної операції). Як зазначив автор законодавчої ініціативи, народний депутат Сергій Соболєв, у цьому разі йдеться про підтримку родин загиблих та померлих унаслідок поранення учасників антитерористичної операції.
На початку вечірнього засідання глава парламенту повідомив про вихід із фракції КПУ народних депутатів Ігоря Калєтніка та Руслана Скарбовійчука та поставив перед Регламентним комітетом питання про правомочність існування фракції Компартії.
«Я вже ставлю питання не факультативно, а конкретно перед Регламентним комітетом щодо розгляду питання про правомочність подальшого перебування депутатів у складі саме фракції Комуністичної партії», — сказав Олександр Турчинов.