Продавці ринку райспоживспілки з міста Тульчин на Вінниччині поскаржилися в редакцію на безпідставне, на їхню думку, підвищення плати за оренду торговельних місць і послуги, які надає торгуючим адміністрація ринку. Вони також пишуть про незадовільні умови роботи, скаржаться на відсутність освітлення і води. «Хіба адміністрація ринку не бачить, що торгуємо при свічках?» Під листом підписалися 57 торгуючих на ринку.

Під час перевірки з’ясувалося, що такого самого змісту листи надіслані до Тульчинської районної і Вінницької обласної державних адміністрацій, прокуратури, редакції інших газет.

Ось як прокоментували викладені факти в листі до «Голосу України» посадовці, які відповідають за організацію торгівлі у Тульчині.

Директор Тульчинського ринку райспоживспілки Офсет Лалазарян:

— Те, що умови роботи на ринку стають кращі, як кажуть, видно навіть неозброєним оком. За останній час ми встановили 50 нових бутиків. На ринку постійно є вода. Крім холодної, підвели гарячу воду. Я знаю, що в жодному іншому райцентрі на ринку не можуть похвалитися гарячою водою, а ми маємо таку зручність. Торгівці пишуть, що працюють при свічках. Загальне освітлення на ринку встановлено, а протягнути дроти до кожного контейнера чи палатки — нереально, та й з точки зору техніки безпеки нам це не дозволять зробити. У нових бутиках світло є. Так само освітлюються павільйони.

Щодо тарифів на ринковий збір і надання послуг, то дирекція ринку лише пропонує розміри, але самостійно рішення про їх запровадження не приймає. Це не наша компетенція. До речі, один із торгуючих, який не згоден з умовами роботи на ринку, категорично відмовляється вносити плату за ринковий збір і послуги. І це вже тягнеться з минулого року.

Начальник планово-економічного відділу Тульчинської райспоживспілки, депутат міськради Анатолій Козак:

— Тарифи на оплату ринкового збору затверджують депутати міськради на сесії. Перед тим вивчаємо питання, порівнюємо з сумами в інших районах області, виносимо на обговорення постійних комісій і лише після того приймаємо рішення на сесії. До речі, міськрада з ініціативи депутатів вирішила весь ринковий збір зараховувати у бюджет міста.

Міський голова Тульчина Валерій Весняний:

— Прагнення торгуючих працювати у кращих умовах нам зрозуміле. Тепер у Тульчині в підприємців з’явилася така можливість. Ми ввели в експлуатацію ще один ринок на 500 торгівельних місць. Він обладнаний за всіма сучасними вимогами. До того ж розташований у центрі міста. Майже 150 місць для торгівлі є також ще на одному ринку, розташованому в історичній частині міста поруч з палацом Потоцьких. Тут теж для працівників створено належні умови роботи.

Отже, підприємці можуть вибирати, де їм буде краще реалізовувати свій товар. Хочу також наголосити, що з першого квітня нинішнього року рішенням міськради ліквідовується торгівля на вулицях. У базарні дні (четвер та неділю) по тротуарах у нас пройти неможливо — більше 300 продавців, як то кажуть, торгують із землі. Ми спершу створили для них всі умови, а тепер пропонуємо торгувати цивілізовано. Депутати прийняли рішення про ліквідацію місць стихійної торгівлі з першого квітня ц. р.

Керівникам усіх трьох ринків рекомендовано запровадити диференційований підхід до встановлення ринкового збору і плати за послуги залежно від категорії товару і обсягів продажів. Це зроблено для того, щоб селяни мали можливість без перешкод продати свою продукцію.

Вінницька область.