Свій перший візит до Російської Федерації Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк розпочав із зустрічі з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Сергієм Мироновим.

Співробітництво. «Інтенсивний діалог на рівні президентів і виконавчої влади повинен бути сполучений зі ще більш інтенсивним діалогом на рівні законодавчому. Це наше спільне завдання, і ми його обов’язково виконаємо, щоб показати, який рівень відносин має бути між Україною і Російською Федерацією», — зазначив на зустрічі Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк.

Він сказав, що є багато невирішених питань стосовно законодавчого забезпечення двосторонніх відносин. Скажімо, близько 30 документів підлягають ратифікації і перебувають в українському парламенті. Другим за важливістю питанням глава українського парламенту назвав продовження роботи з міжрегіонального співробітництва, що було розпочато, в тому числі торік у Бєлгороді на засіданні глав прикордонних регіонів.

Якщо ми займемося питаннями міжрегіонального співробітництва, упевнений А. Яценюк (бо близько 80 відсотків торгівлі припадає на прикордонні території), то це буде хорошим імпульсом для двосторонніх економічних відносин.

Арсеній Яценюк заявив, що не бачить підстав для перегляду широкомасштабного базового україно-російського договору про дружбу і співробітництво, який був підписаний у 1997 році. Коментуючи рішення Державної Думи стосовно подальших дій РФ щодо великого договору, А. Яценюк заявив, що не вважає це серйозною загрозою. «Як колишній міністр закордонних справ я ставлюся спокійно до заяв, що пролунали. Я ніколи не повірю, що україно-російські відносини не будуть тими, які вказані в договорі, — це добросусідські, доброзичливі, економічно вигідні, й підстав для перегляду суті й форми договору немає», — зазначив він.

Більше того, Голова Верховної Ради нагадав, що торік почався процес з інтенсифікації діалогу стосовно великого договору. Він пояснив, що на підставі договору розробляється низка положень, спрямованих на розвиток бази цього документа. «Сьогодні ця робота триває, і вона була погоджена на рівні президентів», — сказав А. Яценюк.

НАТО. Глава українського парламенту упевнений у незмінності україно-російських відносин після приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО: «Приєднання України до ПДЧ жодним чином не позначиться на україно-російських відносинах». Україно-російські відносини, за його словами, мають бути такими само, а то й кращими, ніж у Росії з Німеччиною, Італією і США, котрі, до слова, є членами НАТО. Він висловив упевненість, що необхідно прибрати зайву політизацію в двосторонніх відносинах і продовжувати діалог, що був початий торік Міністерством закордонних справ і стосується обміну думками зі співробітництва. Коментуючи наявність в Україні противників і прихильників вступу до НАТО, А. Яценюк зазначив, що парламент вжив для цього необхідних кроків — заявив про необхідність проведення референдуму. На думку Голови Верховної Ради, перспектива вступу України до НАТО — «десятирічна», а перспектива приєднання до ПДЧ — дуже «реальна й об’єктивна». Крім того, на прес-конференції після зустрічі він звернув увагу на рівень відносин Росії з країнами—членами НАТО. «Це основні торгові партнери Росії», — наголосив глава парламенту.

Голодомор. Ця тема має порушуватися, упевнений Арсеній Яценюк. «Це спільна історія», — зазначив глава парламенту. Крім того, він нагадав, що Росія підтримала резолюцію ЮНЕСКО щодо Голодомору. Голова Верховної Ради погодився, що є деякі протиріччя стосовно цього питання, але їх мають вирішувати професіонали, історики, а не політики.

Газ. «Я закликав і закликаю не політизувати питання з газових угод. Газ — це бізнес. І якщо це бізнес, то він повинен керуватися винятково ринковими підходами, а не політичними», — зазначив Арсеній Яценюк на прес-конференції після зустрічі із Сергієм Мироновим. Глава парламенту упевнений, що всі питання відпадуть, тільки-но між Росією та Україною буде довгостроковий контракт, зрозумілі правовідносини в сфері ціноутворення, гарантія і прозора система поставок. «Дуже не хотілося б, щоб газові питання були інструментом геополітики», — підсумував А. Яценюк.

Чорноморський флот. «Я категорично проти перегляду відносин щодо Чорноморського флоту», — заявив Голова Верховної Ради. Він наголосив, що Україна — правова держава й однозначно виконуватиме угоду з Чорноморського флоту. Сьогодні, за його словами, не може стояти на порядку денному питання про перегляд ціни за перебування російського флоту на території України. Так само сьогодні не стоїть питання про терміни закінчення пролонгації або терміни закінчення даного договору. «Є документ, що його дві сторони зобов’язані виконувати», — резюмував він.

Крім того, він зробив акцент на тому, що діалог на рівні СНД має тривати.

На знімку: Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк і Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Сергій Миронов.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.