Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендує парламенту підтримати проект постанови про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості до ухвалення закону України «Про Державний бюджет на 2009 рік».

Автор проекту, голова парламентського комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало, вважає неприпустимим закриття загальноосвітніх навчальних закладів через брак коштів на їх утримання. Він наголосив на необхідності внесення коректив у плани реалізації державної політики щодо вдосконалення системи загальної середньої освіти, враховуючи зміни, що відбуваються в суспільстві, а також підкреслив, що, за даними Міністерства освіти і науки України, «кожна п’ята загальноосвітня школа І—ІІ ступенів має наповнюваність менш як 40 учнів, що призводить до значного підвищення вартості їхнього утримання».

За його словами, проблема зменшення чисельності учнів у закладах набула особливої актуальності в сільській місцевості. Закриття школи спонукає жителів кардинально змінювати устрій життя, шукаючи можливість забезпечити дітей освітою.

На думку членів комітету, прийняття проекту постанови має спонукати Кабінет Міністрів вжити заходів, спрямованих на недопущення закриття шкіл у сільській місцевості, а також на зміни умов їхнього фінансування.

Парламентарії також рекомендують Верховній Раді прийняти в цілому проект постанови про відзначення 110-ї річниці від часу заснування Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут».

Пропонується урочисто відзначити дату на державному рівні у серпні—вересні 2008 року.

Кабінету Міністрів рекомендовано утворити організаційний комітет з підготовки і проведення заходів, розробити та затвердити відповідний план, передбачити у державному бюджеті на 2008 рік кошти на їх фінансування.

Уряд має розглянути питання про встановлення щорічної іменної стипендії для кращих студентів і аспірантів вищих політехнічних навчальних закладів України.

На черговому засіданні парламенту запропоновано прийняти в цілому проект постанови про відзначення 90-річчя від дня народження В. Сухомлинського.

Як зазначив на засіданні голова комітету Володимир Полохало, «з огляду на величезний внесок В. Сухомлинського у вітчизняну та світову педагогічну науку й освіту, відзначення 28 вересня 2008 року 90-річчя від дня народження цього видатного українського педагога-гуманіста, вченого зі світовим ім’ям» має бути на державному рівні.

Підкреслювалось також, що передбачені проектом постанови урочисті збори працівників освіти, вчених та представників громадськості, міжнародна науково-практична конференція, всеукраїнські педагогічні читання у вересні 2008 року мають відіграти позитивну роль у залученні педагогічної громадськості до кращих досягнень вітчизняного досвіду, стати чинником популяризації учительської професії, а також продемонструвати внесок України у світову скарбницю гуманітарної думки.

Народні обранці рекомендують парламенту прийняти в цілому проект закону про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів.

Законопроектом пропонується, зокрема, доповнити чинний закон новими частинами, зокрема, про те, що «на кредиторську заборгованість державного бюджету з виплати надбавок за вислугу років та допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки з моменту набрання чинності цього закону нараховуються лише страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Комітетом ухвалено рішення, яким парламенту рекомендовано розглянути у першому читанні та прийняти за основу проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо питань студентського самоврядування).

Передбачається законодавчо закріпити дієвий правовий, організаційний та фінансовий механізми участі студентів і аспірантів у житті вузів та їхніх структурних підрозділів; розширити повноваження та функції органів студентського самоврядування (ОСС), зокрема, встановити квоти представництва студентів, курсантів і аспірантів у колегіальних органах вузів; уточнити порядок обрання та функціонування ОСС, конкретизувати сфери, форми та напрями їхньої діяльності.