Етап розширення НАТО на схід і саміт, що відбувається в Бухаресті, не сприяють посиленню безпеки у світі. Навпаки, загострюють суперечності і всередині держав кандидатів, у тому числі й України, і в геополітичному плані. Про це заявив під час міжнародної прес-конференції «Форсоване розширення НАТО на схід: проблеми європейської безпеки» народний депутат, перший секретар Комуністичної партії Петро Симоненко.

Він розповів, що є всі підстави говорити про крах світового порядку і про системну цивілізаційну кризу сучасного капіталізму. «Грабіж країн, що розвиваються, триває. Ілюзії втрачаються, справжня сутність капіталу і його світового порядку стає дедалі очевиднішою», — зазначив лідер КПУ. Народний депутат наголосив, що сьогодні некерований глобальний капіталізм являє реальну загрозу для безпеки всього людства. Його основною метою стає отримання повного контролю над усіма природними ресурсами і примусове відчуження населення більшості країн від власності на засоби виробництва. Суверенітет народів над їхніми природними багатствами фактично є останнім стримуючим чинником настання абсолютної гегемонії глобального капіталу.

Як заявив народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з іноземних справ Ігор Алексєєв, вступ у НАТО не принесе позитивних плодів. За його словами, вступ до альянсу не гарантує національної безпеки в ситуаціях цивільного конфлікту, техногенних катастроф і природно-кліматичних катаклізмів. Крім того, форсована підготовка до вступу в НАТО несе в собі загрози деградації високотехнологічних галузей національної промисловості. Це призведе до ліквідації сотень тисяч високооплачуваних робочих місць. Він вважає, що основним наслідком вступу України до альянсу стане нагнітання напруженості в регіоні і посилення протистояння з Російською Федерацією.

Петро Симоненко вважає, що замикатися у вузьких національних рамках не можна. Нації мають об’єднати свої зусилля на міжнародній арені. «Нашим пріоритетним завданням є відродження традицій інтернаціоналу, створення мережі регіональних комунікаційних центрів, що відновлюють і зміцнюють зв’язки лівих партій між собою», — наголосив він.

У міжнародній конференції взяли участь представники 14 держав: депутат Бундестагу Вольфганг Герке, керівник міжнародного департаменту центрального комітету Комуністичної партії Франції Даніель Сірерра, член центрального комітету Комуністичної партії народів Іспанії Леопольдо дель Прадо Альварез, а також політики Португалії, Молдавії, Латвії, Болгарії та інших країн.