У перший день квітня в конференц-залі стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановского зібралися керівники й ветерани українського футболу, друзі й колеги Михайла Комана (на знімку). Привід — знаменитому динамівцеві, нападникові легендарного складу киян 1954 року, котрий завоював перший в історії клубу Кубок СРСР, виповнилося 80 років!

В урочисто прикрашений зал ювіляр увійшов разом із дружиною Раїсою та сином Михайлом. Першим Михайла Михайловича-старшого привітав президент ФФУ Григорій Суркіс: «З дитинства пам’ятаю матчі за участю Михайла Комана, але особисто познайомився з нашим іменинником тільки 1993 року. Він виховав плеяду талановитих футболістів, без яких не було б успіхів «Динамо» в 70-х і 80-х роках. Зумів передати їм накопичений досвід і знання. Дякую вам за багаторічну працю, вірність футболу й бажаю відзначити в цьому залі 85-річчя, 90-річчя...». Побажавши ювілярові всього найкращого, Григорій Суркіс вручив Коману найвищу нагороду Федерації футболу України — медаль «За заслуги».

Президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс висловив сподівання, що Михайло Коман буде корисний клубові і в 90, і в 100 років. Головне, щоб в іменинника було здоров’я й щаслива родина. Від імені клубу Ігор Михайлович презентував динамівський золотий значок та інкрустований діамантами годинник, виконані спеціально на замовлення «Динамо». Цікаво, що такі коштовні й, безперечно, раритетні годинники раніше були презентовані лише Президенту України Вікторові Ющенку та родині Валерія Лобановського.

Від свого імені і від першої команди «Динамо» її тренер Юрій Сьомін вручив ювілярові динамівську футболку під номером «80» з написом «КОМАН» (на знімку). Теплими словам і пам’ятним подарунками привітали Михайла Комана колектив ДЮФШ «Динамо» імені Валерія Лобановського, представники київської міської федерації футболу, команда «Динамо-3», у якій іменинник працює й сьогодні, ветерани-динамівці, співробітники клубу, уболівальники...

Після закінчення урочистої частини ювіляр запросив численних гостей до святкового столу.

Михайло Михайлович Коман народився 1 квітня 1928 року в словацькому місті Люботин. Першим професіональним клубом майбутнього динамівця став угорський клуб «Партизан», у якому Коман почав грати 1945 року. Потім, провівши кілька сезонів у Бурштині та ужгородському «Спартаку», 1949 року Михайло Михайлович переїхав до Києва. І на довгі роки пов’язав свою долю з київським «Динамо».

Завершити кар’єру гравця Коману довелося зарано як на нинішні мірки — у 31 рік. До цього моменту він встиг зіграти 149 матчів у чемпіонатах СРСР, при цьому забив 62 м’ячі. У послужному списку Михайла Михайловича також «срібло» чемпіонату СРСР 1952 року і Кубок СРСР 1954 року.

Залишати Київ колишній футболіст не збирався, і вже з 1960 року почав тренерську роботу в «Динамо». Уже наступного року отримав звання «Заслуженого тренера України». Він був тренером «Динамо» (1960—1973, 1992 рр.), наставником юнацької збірної СРСР (1975), начальником динамівської команди (1977—1984), директором клубної дитячо-юнацької школи (1974—1976, 1985—1987, 1993—1995). Працюючи тренером дублюючого і основного складів, Коман підготував багато блискучих футболістів, які принесли славу не тільки своєму клубу, а й країні: Соснихіна, Володимира Левченка, Круликовського, Мунтяна, Бишовця, Кащея, Веремєєва, Онищенка, Боговика, Блохіна, Даміна, Зуєва, Кондратова та багатьох інших.

З липня 1995 року Михайло Коман є начальником «Динамо-3». На цій посаді Михайло Михайлович і зустрів свій 80-літній ювілей.

Фото із сайту «Динамо» (Київ).