Дніпропетровськ

«Лелія» в опері-казці

П’ятдесят юних вихованців музичного, хореографічного та художнього відділень разом із педагогами Дніпродзержинської Лівобережної школи мистецтв презентували для своїх ровесників оперу-казку «Лелія» за мотивами твору Лесі Українки. Готувалися до прем’єри майже два роки. Музику дитячої опери в 4 картинах написав композитор Євген Карпенко, а над її постановкою натхненно працювали хормейстери Інга Токар і Олена Ус, режисери Нонна Трофимович та Олена Гороход. Мистецький дебют став подією в культурному житті міста.

Михайло СКОРИК.

Полтава

«Червона рута-2009» розпочалася з Полтави

Полтава стала першим обласним центром, де пройшов відбірний конкурс ХХ всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута-2009». Його організатори —Мінкультури, Міносвіти, Міністерство сім’ї, молоді і спорту України, управління культури облдержадміністрації, обласний центр народної творчості.

За словами виконавчого директора фестивалю п. Мельника, «Червона рута» залишається єдиним некомерційним фестивалем, який цілеспрямовано підтримує саме українських зірок. Фестиваль має завдання створити нову, гостро сучасну і глибоко національну масову музику, конкурентоспроможну в світі. В чотирьох номінаціях змагалися за першість 69 колективів та виконавців, всього 120 учасників. «Червона рута» створює режим сприяння для молодих, ще невідомих музикантів. Середній вік учасників рок-гуртів, представлених на конкурсі, — 18—20 років. Серед них багато сильних і своєрідних команд.

Переможцями обласного відбірного конкурсу стали: в номінації «поп-музика» — група «Кльош» (Кременчук), «акустична музика» — «Стрибожі внуці» (Полтава), «рок-музика» — гурти «Сестра Керрі» (Полтава), «End of lіmіts» (Миргород), «Психотрон» (Кременчук). Виступити на заключному концерті в Чернівцях отримали право і резервісти: Євгенія Іванова (Кременчук), Ірина Тертишна, Роксолана Колісник, Ольга Калиновська (Полтава) — в номінації «поп-музика»; кременчуцький гурт «Техніка читання» — в номінації «танцювальна музика».

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.