Двоє наших молодих і відомих письменників Сергій Жадан та Сашко Ушкалов популяризували у Черкасах книгочитання українською мовою. Обидва народилися і росли в російськомовному середовищі на сході України, однак зробили свідомий вибір й почали говорити і писати українською. Книги луганчанина Сергія Жадана перекладено німецькою, англійською, польською, литовською, російською, іншими мовами. Двадцятип’ятирічний харків’янин Сашко Ушкалов, поет, драматург, прозаїк, «авантюрний велосипедист-дальнобійник» — фіналіст премії «Книжка року Бі-Бі-Сі 2007».

Письменники спілкувалися зі своїми ровесниками, спростовували упереджене ставлення частини молоді до української мови та літератури. За словами Сергія Жадана, зусилля творчої молоді спрямовані нині на пробудження в співгромадянах історичної пам’яті, громадянської свідомості, національної гідності.

Черкаська область.

На знімку (зліва направо): Сергій Жадан, Сашко Ушкалов зі своїми шанувальницями з Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького Надією Шпитько та Світланою Гордієнко.

Фото автора.