Нині можна багато почути про те, як погано ділити країну на Схід та Захід. А от у серії видань «Живописна Україна», яка нещодавно побачила світ, наважилися зробити не тільки це — її автори розмежували нашу територію не лише навпіл, а ще й на Центральну та Південну. Щоправда, просто на папері й досить умовно. Хоч як дивно, але в такий спосіб вони не розділяють українців, а навпаки — об’єднують у любові до рідного краю.

Чотири путівники — Західна, Східна, Центральна та Південна Україна — видано національною та російською мовами під загальною редакцією Сергія Удовика. Їх об’єднує якісна поліграфія, чудові ілюстрації, легкий для сприйняття інформативний текст. Титульні сторінки прикрашають своєрідні візитівки кожного регіону, впізнавані здалеку, — Кафедральний (Латинський) собор у Львові, Святогорський монастир, Києво-Печерська лавра та Одеський морський порт.

Кожна книжка детально розповідає про міста-легенди, невеличкі селища, найвіддаленіші куточки нашого краю, які можуть зацікавити не лише туристів, а й фахівців. На початку кожного розділу міститься карта-схема області, на ній вказано населені пункти, визначні пам’ятки яких описані в тексті. На догоду мандрівникам вказано також номери доріг.

Усі об’єкти в путівниках поділено ще на чотири категорії. Завдяки особливим позначкам ви одразу зможете дізнатися, належить зазначений пам’ятник архітектури чи природи до групи об’єктів світового рівня, має особливе значення для України, становить інтерес як пам’ятка історії чи просто заслуговує уваги людей, охочих краще пізнати свій край. Автори зазначають, що такий поділ винятково суб’єктивний, але, як будь-яка експертна оцінка, допоможе бажаючим зорієнтуватися і вибрати маршрут. До того ж кожна книга містить блок кольорових ілюстрацій. Тут історичні пам’ятки можна роздивитися детальніше, а помічена поруч цифра підкаже, під яким номером облюбована вами місцина розмістилася в переліку визначних місць цього регіону.

Нині туризм вельми популярний серед наших співвітчизників. Однак перед тим, як вирушати в заморські країни, непогано познайомитися і з рідними теренами. Це може виявитися не менш цікаво, значно дешевше, а із «Живописною Україною» надзвичайно просто навіть для початківців.