Власник відмовляється продати цукроварню навіть за 15 мільйонів гривень

— На цукрозавод везуть балони з киснем для порізки обладнання, — цю інформацію передавали з уст в уста позавчора в селі Уладівка Літинського району на Вінниччині.

На завод сходилися, ніби за сигналом тривоги. Люди одразу заблокували обидві прохідні й уже не полишали чергування навіть вночі. Домовилися про умовні сигнали. У разі необхідності битимуть в рейку. На цей звук, як на пожежу, громада має поспішати до цукрозаводу. Створили комітет порятунку підприємства.

— У нас уже є досвід у цій справі, — розповів «Голосу України» член комітету, заступник голови Літинської районної ради Олександр Масний. — Три роки тому саме в такий спосіб ми відстояли завод від вивезення обладнання на металобрухт. Тоді підприємство викупив нинішній власник. А тепер він має намір повторити спробу свого попередника пустити завод під «ніж». Точніше, частково ліквідувати технологічне обладнання. Про що вже повідомив робітників.

Колектив не погодився з таким рішенням. Адже підприємство «живе». За останні десять років тут проведено серйозну реконструкцію. Щоправда, через технічні неув’язки завод торік майже не працював. Хоча сировину заготовили на весь сезон. Частина буряків так і пропала на кагатному полі. Решту вивезли на переробку в Козятинський район. А з тими, хто доставив свою сировину, а також з її перевізниками, дотепер не розрахувалися.

— Робітників особливо обурили слова, що, мовляв, завод у приватній власності, тому хазяїн може робити з ним те, що вважає за потрібне, — продовжує О. Масний. — Але ж підприємство будували і розвивали їхні батьки і діди. Ще більше обурення викликала зарозумілість власника стосовно ділової пропозиції у вирішенні питання про подальшу долю підприємства.

Як стверджує співрозмовник, один з підприємців виявив бажання придбати цукроварню у власність. Щоправда, нинішній господар, за словами О. Масного, назвав необгрунтовано велику суму — 15 мільйонів гривень. Незважаючи на це, покупець, на здивування заводчан, погодився сплатити її. Але вже наступного дня після попередніх домовленостей продавець «загнув» ще вищу плату — 22 мільйони гривень, хоча йому свого часу завод дістався за шість мільйонів гривень, додає член комітету порятунку заводу О. Масний.

— Ситуація в Уладівці дуже складна, я сказала б вибухонебезпечна, — каже голова Літинської районної ради Наталія Шишкова. — Адже завод справді є приватною власністю. Тому ніхто не може передбачити, як саме поводитиметься власник у ставленні до людей, які взяли підприємство в облогу. Ми повідомили про це правоохоронні органи, обласну владу. Але поки що позитивних зрушень, маю на увазі на користь колективу, у переговорах не сталося.

Біля цукроварні палахкотить багаття не лише вночі, а й вдень. Так люди рятуються від холоду. Кажуть, якщо самі не відстоять завод, ніхто їм в цьому не допоможе.

Вінницька область.