Президент України впевнений у своїй перемозі на саміті НАТО

Сьогодні в Бухаресті відкривається саміт НАТО. Одним з головних питань зустрічі у верхах стане рішення членів альянсу запрошувати чи ні Україну й Грузію до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ). Напередодні Київ отримав від одного із найвпливовіших членів альянсу — Сполучених Штатів Америки — максимальну підтримку свого євроатлантичного курсу.

Візит до Києва сам Президент США Джордж Буш назвав сигналом про те, що він виконує обіцянки, дані Україні відносно НАТО. Вашингтон підтримує прагнення України приєднатися до ПДЧ.

Київ вірить, що за такої серйозної підтримки, яка була особливо підкреслена державним візитом американського лідера, на саміті альянсу в Бухаресті їй дадуть тільки позитивну відповідь. Такі основні підсумки візиту в Київ Президента США Джорджа Буша, де сторони також підписали три серйозні документи, спрямовані на поглиблення україно-американського співробітництва. Ну а на прес-конференції Буша і Ющенка, оскільки йшлося практично лише про НАТО, незримо був присутній ще один президент — Володимир Путін.

Крім того, у Буша поцікавилися, чи буде він використовувати свої зв’язки із президентом Росії Володимиром Путіним, щоб пом’якшити позицію Росії щодо приєднання до ПДЧ України й Грузії.

«Я дуже сильно переконаний, що Україна й Грузія повинні одержати ПДЧ. По телефону я сказав президентові Путіну, що їду в Бухарест і там хочу, щоб їм надали ПДЧ. І ти не повинен цього боятися».

У свою чергу Віктор Ющенко підкреслив, що прагнення України вступити в НАТО — це не політика проти когоcь, а захист національних інтересів України. Крім того, він відзначив, що не хотів би, щоб ті дебати, які відбуваються нині, створили нову завісу недовіри.

«Нам би не хотілося, щоб НАТО принцип відкритих дверей замінила на право вето від країни, що навіть не є членом НАТО», — підкреслив Ющенко, зазначивши, що не поділяють його думку тільки частина політичних сил. Що стосується українського народу, то «спочатку ПДЧ, а потім пояснимо нації, чому нічого іншого, крім цього шляху, не існує, чому ми повинні бути там».

Віктор Ющенко заявив журналістам, що задоволений підсумками зустрічі: «Ми одержали цілковиту підтримку з боку Сполучених Штатів Америки з приводу приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО на саміті альянсу в Бухаресті».

«Переконаний, що ми одержимо позитивний сигнал у Бухаресті. Ми їдемо саме з таким настроєм. Переконаний, що ми знайдемо аргументи для тих держав, які ще формулюють свою позицію з цього питання», — додав Президент.

Буша і так і сяк запитували, чи вдалося йому вмовити Німеччину й Францію дати добро на ПДЧ для України. На це Президент США відповів, що він і його команда працювали з усіма країнами — членами НАТО й переконували їх, що членство України й Грузії в альянсі вигідно насамперед самим членам НАТО.

Проте, у той час, коли йшла прес-конференція, стало відомо, що Франція не підтримає приєднання України й Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО у зв’язку з позицією Росії. Про це прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон заявив в інтерв’ю радіо «Франс Інтер».

Ну а в Києві під час зустрічі президентів, крім центральної теми НАТО, обговорювалися також питання енергетичної безпеки, теми світової й регіональної політики.

Зокрема, Україна й США підписали «Дорожню карту», яка визначає перспективи двостороннього співробітництва на найближчі два роки. В її основу покладено стратегічні пріоритети розвитку двосторонніх відносин на найближчу перспективу в сфері політики, безпеки, торгово-економічній, енергетичній і гуманітарній сферах, а також в галузі науково-технічного й військового співробітництва.