Ранкове засідання 1 квітня

На початку ранкового засідання представники депутатських фракцій виступили із заявами. Іван Кириленко (БЮТ), зосередившись на результатах роботи уряду за перші 100 днів, наголосив на значному зростанні економіки та доходів бюджету, усуненні посередників з енергосектору, відновленні програми «Контрабанда стоп», реальному зростанні зарплат, пенсій та соціальних виплат.

Лідер фракції КПУ Петро Симоненко закликав негайно викликати до парламенту міністра закордонних справ Володимира Огризка, щоб він пояснив, на якій підставі Президент «у ніч на 28 березня» підписав розпорядження, яке зобов’язує уповноваженого представника України в НАТО підписати договір з альянсом про направлення українського контингенту в Афганістан.

Катерина Ващук (фракція Блоку Литвина) висловила глибоку стурбованість ситуацією, яка нині складається на селі. «Сьогодні майже не фінансується жодна програма по селу», — заявила вона. Окрім того, вона закликала народних депутатів не підтримувати законопроект, який стосується зниження, часто в десятки разів, ставок ввізного мита на сільськогосподарську продукцію, оскільки це знищить і без того кволу аграрну галузь, та законопроект «Про ринок землі», котрий передбачає продаж земель сільськогосподарського призначення з аукціонів, що, на її думку, призведе до закріпачення селян.

У виголошеній представником фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим заяві зазначалося, що можливе рішення Бухарестського саміту НАТО про приєднання України до ПДЧ змінить характер україно-російських відносин із добросусідських на конфронтаційні та обов’язково призведе до виникнення небезпечного джерела нестабільності на континенті. «Європейський Союз має підготуватися до появи ще одного потенційного регіонального конфлікту, однак, на відміну від наявних, цей не буде локальним, а може протягтися по всьому периметру україно-російського державного кордону», — зазначив він. Звертаючись до глав держав—членів НАТО, регіонали ще раз наголосили, що «на сьогодні Україна не готова приєднатися до ПДЧ», а приєднання всупереч волі українського народу «означатиме початок нової «холодної війни» між Сходом і Заходом».

Натомість лідер фракції «Наша Україна—Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко висловив цілковиту підтримку зусиллям Президента, парламентської коаліції та уряду, спрямованим на приєднання України до ПДЧ. «Вступ України до НАТО визначений українським законодавством як одне з головних завдань у сфері оборони і національної безпеки. Виконання цього завдання означатиме входження України до кола розвинутих демократій, які спільними зусиллями забезпечують мир і безпеку на європейському континенті», — наголосив він. Окрім того, на думку фракції, «приєднання до ПДЧ позитивно вплинуло б на внутрішній розвиток країни, оскільки головним змістом плану є побудова демократичного суспільства, сучасної системи державного управління і розвинутої економіки». Також В. Кириленко назвав великим успіхом Президента те, що «позиція нашої держави вже здобула підтримку цілковитої більшості країн—членів альянсу», а «офіційні заяви керівників цих країн і державний візит в Україну Президента США засвідчують: країни НАТО готові сприймати Україну як надійного стратегічного партнера».

Після цього Верховна Рада у зв’язку з візитом 2—3 квітня глави парламенту А. Яценюка до Російської Федерації перенесла пленарні засідання з поточного на наступний тиждень. Відповідний проект постанови «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради шостого скликання» підтримали 228 народних депутатів. А. Яценюк повідомив, що, отже, народні депутати два тижні підряд працюватимуть у пленарному режимі, а 2—4 квітня триватиме робота в комітетах.

Далі Верховна Рада 421 голосом ухвалила постанову про проведення 16 квітня 2008 року парламентських слухань на тему: «Про стан, заходи і перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи».

Сергій ЛАВРЕНЮК,Микола МАГДИЧ.

На знімку:Андрій Клюєв, Андрій Шкіль.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.