У «Голосі України» відбулася зустріч з міністром юстиції Миколою Оніщуком.

Серед інших було й запитання про перспективи приєднання до ПДЧ на бухарестському саміті НАТО.

Пан міністр відповів так:

— НАТО — це система колективної безпеки. Важко прогнозувати події на саміті в Бухаресті. Я думаю, що про приєднання України до ПДЧ буде прийнято відкладене рішення. Тобто, поза всяким сумнівом, буде хороший сигнал. Те рішення, яке буде прийнято в Бухаресті, йтиме в напрямі позитивного реагування на позицію нашої країни.

Ви знаєте, що в альянсі 26 країн. Політичний комітет — це всі посли країн-учасниць, які щиро цікавляться подіями в нашій країні: ходом судової реформи, боротьбою з корупцією. Адже в системі заходів з приєднання до ПДЧ не менш вагомою складовою є демократичні перетворення, є кроки держави до встановлення верховенства права. Тобто НАТО — це не лише оборонна система. Це стандарти в соціальній сфері, правовій, політичній, економічній.

Під час мого візиту до Брюсселя, де я мав доповідь на політичному комітеті НАТО, я побачив, що є країни, зокрема Німеччина, які заперечують приєднання України до ПДЧ. Я зауважив їм, що наша держава вже опанувала та оперує інструментами демократично-правового вирішення конфліктів. Ось яку ми позицію займаємо та що ми продукуємо. В Бельгії шість місяців немає уряду, в Італії гострий парламентський конфлікт. Позачергові вибори... Ну й що, хіба це проблема? Ні. Україна провела троє виборів за три роки і довела, що вона вирішувала найскладніші соціальні та політичні конфлікти мирними правовими засобами. Ось що є показником.

Посол Німеччини після моєї доповіді підійшов до мене і сказав, що йому дуже сподобався виступ і що він у позитиві буде інформувати своє керівництво.

Це було підтвердженням нашої готовності до відкритого діалогу, на рівних вести будь-яку розмову з питань, які стосуються і судової влади, і корупції. Я нічого не приховував, говорив про проблеми, які існують. Ми їх знаємо та над ними працюємо.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.