Про співучого ректора ми вже наслухалися. А тут — співучий чиновник! Але — спокійно, панове, цього разу все по-справжньому, без імітації: і спів, і музика.

Нещодавно в Києві, в Українському Фонді культури, відбувся концерт Григорія Музики — начальника відділу Білоцерківської РДА з питань фізкультури та спорту. У його виконанні прозвучали українські народні пісні, російські класичні романси й навіть арія Алеко з однойменної опери.

На публіку концерт справив потужне враження. Хтось сміявся, а хтось і плакав. До сліз розчулилась народна майстриня Любов Конопко. У Фонді культури якраз експонувалася її виставка рушників. Вдячна слухачка обіцяла створити нову серію рушників і надіслати співакові в подарунок.

Музичній кар’єрі Григорія Музики сприяла атмосфера, в якій він виріс. Батько Григорія, Дмитро Микитович, працював ветеринарним лікарем; він грав на баяні та мандоліні, знав нотну грамоту і керував оркестром. Отож, за прикладом батька, й син одночасно навчався в Аграрному університеті на факультеті економіки і в музичній школі Білої Церкви. Тепло згадує він своїх перших музичних учителів — Юрія і Тамару Павленків. Згодом Григорій Музика продовжив музичну освіту в Будинку офіцерів, де була Оперна студія на чолі з Вірою Любимовою.

Зараз Григорій Музика грає на баяні, фортепіано. А його голос було чути на багатьох музичних конкурсах, приміром, «Софіївські зорі» (Умань). Він соліст Національного президентського оркестру. Щорічно дає концерти у Білій Церкві. Й на головній сцені столиці, в Палаці «Україна», минулого року співав.

Маючи безумовний талант до співу, працює Григорій Музика зовсім не в ліричних установах. Здобувши економічну освіту, був заступником генерального директора комбінату «Рось». При тому має звання заслуженого працівника фізкультури і спорту й обіймає відповідальну посаду начальника відділу райдержадміністрації з питань спорту рідної Білої Церкви.

Свій концерт у Фонді культури співак назвав «З любов’ю до української пісні». Твори, що звучали тут, — із нашої золотої музичної спадщини. Це — «Чорнії брови, карії очі», «Безмежнеє море», «Там, де Ятрань круто в’ється», «Дивлюсь я на небо». Григорій Музика виконав також власну пісню «Син Надросся» — про свою малу батьківщину. Звучали пісні, написані друзями співака, — «Дивніше з див» і «Журавлиний романс».

Остання пісня в концерті була «Два кольори». Зал не витримав: якщо доти тихенько підспівували знайомі мотиви, тепер це було радісне багатоголосся, у якому впевнено вів соло, диригуючи щойно народженим хором, сам Григорій Музика!

Послухати концерт і підтримати Григорія Музику прийшло чимало його земляків. Серед них — викладач Білоцерківського національного аграрного університету Анатолій Ільєнко, радник голови Білоцерківської райдержадміністрації Василь Дудник, начальник відділу обладміністрації Юлія Шапочка. А найчисленніша група підтримки — представники Організації ветеранів Білоцерківщини.

А Григорій Музика вже будує плани на майбутнє. В цьому році відбудеться ще один його концерт у супроводі Національного президентського оркестру. А заповітна мрія — виступ із симфонічним оркестром столичної опери.

Фото автора.