Сьогодні в Києві віч-на-віч відбудеться зустріч Президента України Віктора Ющенка з його американським колегою. Потім сторони проведуть україно-американські переговори в розширеному форматі.

Напередодні пізно ввечері Президент США Джордж Буш прибув в Україну і разом зі своєю дружиною вирушив відпочивати. Обговорення плану дій між нашими країнами на найближчі два роки і підписання відповідних базових документів відклали на 1 квітня.

На думку деяких політологів, візит заокеанського гостя може дати «зелене світло» на шляху створення зони вільної торгівлі між державами. Інші стверджують, що зустріч з Бушем, який іде з політичної сцени, не матиме для України жодних наслідків. Зокрема, рішення саміту НАТО не залежать від його думки. Тим часом під час переговорів керівництво України має намір ще раз довести, що прагнення Києва приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО є аргументованим рішенням країни. Напередодні свого державного візиту в Київ Джордж Буш заявив, що Україна виграє від вступу до HАТО. І він вважає, що на саміті альянсу в Бухаресті треба вказати «ясний шлях уперед» для її просування.

Те, що це відбулося, Київ відчув сповна. Усю неділю похмурі працівники старанно фарбували відбійники на Бориспільській трасі, яку в понеділок перекрили задовго до прильоту американського лідера. Потішалися кияни і над свіжою розміткою доріг, за якою можна було визначити, куди поїде Буш. Адже білили тільки там, де треба...

Сам американський президент, вилітаючи, підкреслив, що їде в Україну насамперед з метою підтримати її на шляху до демократії.

«Візит Президента США є цікавим у тому сенсі, що українська сторона може ще раз довести свої аргументи, чому для нас це рішення є таким знаковим, таким необхідним», — у свою чергу заявив Віктор Ющенко під час свого телевізійного інтерв’ю в четвер. Глава держави зазначив, що, за його інформацією, жодна з країн НАТО не виступає проти приєднання України до ПДЧ.

Президент також розповів, що під час державного візиту Джорджа Буша в Україну сторони розглянуть питання спільного співробітництва у восьми напрямах.

«Цей візит буде присвячений плану дій на 2008—2009 роки. Для цього буде сформована окрема дорожня карта, де буде порушено питання співпраці практично у восьми напрямах, починаючи від режиму торгівлі, закінчуючи темою космосу, питаннями утилізації боєприпасів, технічні програми, авіація, співробітництво в ядерній енергетиці», — повідомив Президент.

Він зазначив, що співробітництво США й України в окремих галузях розвивається динамічно, однак, на думку Президента, сторонам треба вже перейти від «експериментального етапу до нового, більш конкурентного співробітництва».

У зв’язку з приїздом Буша в Києві вжито безпрецедентних заходів безпеки. За порядком стежать чотири тисячі міліціонерів. Київська міськдержадміністрація рекомендувала водіям у понеділок і вівторок якомога менше виїжджати на вулиці, а, головне, не заїжджати в центр. Оскільки там вулиці взагалі перекриють.

На щастя, у зв’язку зі своїм перебуванням у Києві Джордж Буш не виявив ніяких оригінальних бажань (у Монголії він відвідував юрту, в Китаї катався на велосипеді, а в Єрусалимі зустрічав світанок), тому далі центру його нікуди не повезуть. Опівдні в Будинку з химерами відбудеться обід. Потім ушанують пам’ять жертв голодомору.

У неофіційній частині візиту — лекція для дітей у 57-й школі та сімейні гуляння національним заповідником «Софія Київська», де Віктор Ющенко попрощається з Джорджем Бушем до зустрічі у Бухаресті. Відліт президентського літака заплановано на п’яту вечора.