Завдяки впровадженню «вознесенської моделі» медична допомога стане якіснішою, ефективнішою, доступнішою та економічно обґрунтованішою.

Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я відбулося у Вознесенську. Група депутатів на чолі з головою комітету Тетяною Бахтеєвою вивчала досвід роботи регіональної системи охорони здоров’я, зокрема, модель організації управління медичною допомогою, що створена й успішно діє в місті. Тему виїзного засідання — «Про підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування за здоров’я територіальних громад» — розглядали народні обранці і в теорії, і на практиці.

Добре, що вознесенцям є чим похвалитися в галузі медицини перед високими гостями. 1996 року тут була заснована перша в Україні лікарняна каса, створено амбулаторії сімейної медицини, сьогодні — вони учасники пілотного проекту з розробки моделі розподілу обсягів медичної допомоги на основі подушного нормативу. Такі новаторські ідеї медиків не могли б реалізуватися без підтримки й розуміння з боку Вознесенського міського голови Юрія Гержова. Юрій Іванович упевнений, що досвід місцевої медицини може тиражуватися в інших регіонах України. Й ефект від впровадження «вознесенської моделі» буде виражатися в тому, що медична допомога стане якіснішою, ефективнішою й доступнішою. Але найголовніше — економічно обґрунтованою, керованою.

Учасники виїзного засідання побували в сімейній амбулаторії № 3 житлового масиву «Північний», яка працює з 2000 року й обслуговує понад 12 тисяч жителів. Керівник амбулаторії Тетяна Новосадова ознайомила з облаштованістю і порядком роботи установи. Тут пацієнтів приймають сім лікарів—фахівців сімейної медицини, які пройшли спеціальне навчання в Одеському медичному університеті. У міні-лікарні працюють стоматологічний, маніпуляційний, фізіотерапевтичний, онкокабінет, є палати денного стаціонару. Переваги системи сімейної медицини очевидні — жителям мікрорайону тепер не треба звертатися в ЦРЛ для того, щоб поміряти тиск або поставити крапельницю. Основні медичні послуги можна отримати в потрібний час на місці та в необхідному обсязі. До того ж веде лікар пацієнта від народження й протягом усього життя.

Сімейні амбулаторії — первинна ланка в моделі управління медичної допомоги населенню. Саме ці установи під час переходу до страхової медицини візьмуть на себе роль основних постачальників медичних послуг. І вже сьогодні обсяг медичної допомоги в первинній ланці істотно збільшується, а отже, вивільняються від великого навантаження профільні фахівці поліклініки.

Проблема полягає й у тім, щоб чітко визначити вартість послуги. Без цього стандарту, що має бути затверджений на державному рівні, до страхової медицини далеко. Але вознесенці вже сьогодні ведуть такі підрахунки, посилаючись на нормативи, встановлені наказом міністерства. Ця й інші інформації про хворого, видані медикаменти, обсяг послуг медичної допомоги й витрат на її надання на всіх рівнях — від амбулаторії до стаціонарних відділень — внесено в електронний медичний паспорт кожного пацієнта.

Усі ці індивідуальні «паспорти» становлять єдину базу даних амбулаторій, що призначена для нагромадження медичної, статистичної й медико-економічної інформації про кожного жителя протягом всього його життя. Тобто в ідеалі, приміром, головний лікар обласної лікарні може довідатися про пацієнта, котрий доправлений з віддаленого району, всю його медичну передісторію й безпомилково вибрати метод лікування. Є й безліч інших плюсів.

Досвід Вознесенська визнано народними депутатами гідним для поширення в регіонах України. Голова комітету Тетяна Бахтеєва відзначила, що думка вознесенських медиків буде враховуватися під час підготовки найважливіших законопроектів у сфері охорони здоров’я.

Миколаїв.