Якщо додаткову емісію акцій скасують, компанія знову стане банкрутом

Останнім часом конфлікт з приводу додаткової емісії акцій ВАТ «Дніпроенерго» досяг свого апогею, перейшовши із судових зал в урядові кабінети та на майдани. Центром драматичного протистояння стало Запоріжжя, де розташований офіс компанії і де у п’ятницю, 21 березня, мали відбутися загальні збори акціонерів, котрі були скасовані не тільки правлінням, а й судом, і де того дня начебто все ж відбулися інші, альтернативні, збори акціонерів, що обрали новий склад правління. А все це супроводжувалося пікетами і мітингом величезної наелектризованої юрби, що приїхала з Дніпропетровська. Тому міській владі, аби не допустити масових безпорядків та силового захоплення приміщення офісу енергетичної компанії, довелося вживати посилених заходів з підтримання правопорядку й громадської безпеки. На щастя, ситуацію на майдані вдалося утримати під контролем, а про решту гострих моментів ми попросили розповісти голову правління ВАТ «Дніпроенерго» Юрія Георгійовича БоЧкарьова.

Якщо говорити про саму нашу компанію, то в ній відбувається стабілізація роботи після довгої процедури банкрутства, що тривала шість років і з якої ми вийшли в жовтні минулого року. На жаль, у той складний період жодна із державних фінансових структур серйозної уваги нам не приділяла, пустивши все на самоплив, хоча 76 відсотків акцій належали саме державі. Сьогодні ж ми цікавимо багатьох, бо розрахувалися з боргами, різко підвищилася капіталізація компанії, і на фондових біржах одна наша акція номіналом 25 гривень коштує 500 доларів США. Саме тому деякі опоненти й вирішили оскаржувати в судах та інших інстанціях методи та способи, завдяки яким ВАТ «Дніпроенерго» вийшло з процедури банкрутства.

Аби читачам «Голосу України» було зрозуміло, про що йдеться, зроблю невеличкий екскурс в історію. ВАТ «Дніпроенерго» — це державна енергогенеруюча компанія, яка створена в липні 1995 року і об’єднує три теплові електростанції: Запорізьку — в м. Енергодарі, Придніпровську — в м. Дніпропетровську та Криворізьку — в смт Зеленодольську. Їхня сумарна потужність перевищує 8 тисяч мегават, що становить 15 відсотків від загальної потужності всіх електростанцій України. Відповідно на ринку теплової генерації ми виробляємо приблизно чверть продукції, а в загальному обсязі електроенергії — близько 10 відсотків. Однак наприкінці дев’яностих років, коли платежі за відпущену електроенергію становили всього 15—16 процентів, ми потрапили в дуже складне фінансово-економічне становище. Причин цього багато, але не про них зараз мова. Процес виробництва електроенергії не можна перервати ні на секунду, а значить, потрібно постійно закуповувати вугілля, природний газ та мазут і близько 40 тисяч найменувань усіляких запчастин та деталей для підтримання в належному стані технологічного обладнання. Нам їх давали уже в борг, але ж безкінечно таке тривати не може. І ось що з того вийшло... На момент виникнення справи про банкрутство державна компанія «Енергоринок» заборгувала ВАТ «Дніпроенерго» 3,3 мільярда гривень, а наші борги перед кредиторами склали 1,4 мільярда.

Незважаючи на позитивний баланс, ситуація була практично безвихідною. Лише тоді, коли прийшов новий уряд, а проблемами ПЕК почала опікуватися Ю. Тимошенко, різко підвищилася дисципліна розрахунків за електроенергію, і ми за свою продукцію почали отримувати гроші. Однак дієвого механізму повернення старих боргів держава так і не створила. До речі, ми виграли всі позови до своїх боржників, але судові рішення так і не виконуються. У 2003 році рада кредиторів затвердила процедуру санації, плани якої потім не раз переглядалися, однак відчутних результатів не дали. Щоправда, введення в дію закону про спеціальні розрахунки в паливно-енергетичному комплексі дозволило зменшити борг «Енергоринку» перед нашою компанією до 2,3 мільярда гривень, але ж самі ми нічого не отримали для того, аби розрахуватися зі своїми кредиторами. Втім у такому сумному становищі тоді опинилися всі енергогенеруючі компанії. А вже доля розпорядилася так, що ми стали піонерами нової справи, причому не за власним бажанням.

Наприкінці 2006 року рада кредиторів прийшла до висновку, що джерела погашення боргів ВАТ «Дніпроенерго» вичерпалися, тому потрібно залучати кошти зовнішнього інвестора. Але де знайти такого доброго дядька, який би ні за що подарував вам пару мільярдів? Зрозуміло, що його може спонукати лише економічний інтерес. Була розроблена інвестиційна схема, яку підтримала рада кредиторів і яку, підкреслюю, бо це дуже важливо, потім узгодили з міністерствами економіки, фінансів, палива і енергетики, Фондом державного майна України та Національною комісією з регулювання електроенергетики. Нам дозволили додаткову емісію акцій на загальну суму 51 мільйон гривень за умови, що інвестор додатково вкладе мільярд гривень на погашення боргів ВАТ «Дніпроенерго» і стільки ж — на розвиток компанії.

На такі умови погодилися наші давні партнери й кредитори — шахти «Комсомолець Донбасу» та «Павлоградвугілля». План санації затвердив Господарський суд Запорізької області, а рішення про додаткову емісію акцій схвалили загальні збори акціонерів. Крім того, було видане розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 червня 2007 року №407-р. І після того, як усе звершилось, ми нарешті розрахувалися з усіма своїми кредиторами. Тільки в Держрезерв було перераховано 570 мільйонів гривень, у Міністерство фінансів — 148 мільйонів. Ще близько 200 мільйонів гривень склали податки. Але при всьому тому, що бюджет отримав кошти від приватного інвестора, про повернення боргів перед нами державної компанії «Енергоринок» не йшлося.

Однак проблема полягає не у цьому. Після того, як Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України 23 жовтня 2007 року зареєструвала додатковий випуск акцій ВАТ «Дніпроенерго», реєстратор — компанія «Укрнафтогаз» — відмовився їх зареєструвати, не пояснивши причину. Навіть коли Господарський суд Києва зобов’язав його провести реєстрацію акцій, це рішення виконано не було... Тут відчувається певна заангажованість. Судова тяганина триває вже не один місяць, 8 квітня справу розглядатиме Верховний суд України. А в нас — незавершений процес: з одного боку, додаткова емісія акцій відбулася і вона зареєстрована Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, з другого — акціонери не отримали сертифікатів акцій і не мають права брати участь у загальних зборах та в управлінні справами свого товариства. Ще одна штучна перешкода полягає в тому, що реєстратор свідомо не вніс зміни до реєстру, де й досі значиться, що 76 відсотків акцій перебувають у статутному фонді НАК «Енергетична компанія України», хоча насправді їх має бути 50 процентів плюс одна акція...

Саме довкола цього й розгортаються події, які турбують не лише акціонерів та трудові колективи, але й громадськість. Однак і життя не стоїть на місці. Суд закрив справу про банкрутство, відновив функції правління та права акціонерів, а значить, настав час відзвітувати перед ними, привести у відповідність із чинним законодавством деякі документи, зокрема застарілий договір з реєстратором акцій, схвалити стратегію подальшого розвитку. Підготовча робота проведена в повному обсязі. Та й справді є про що звітувати. Завдяки вжитим заходам щодо оздоровлення фінансово-економічного становища за результатами господарювання в 2007 році ВАТ «Дніпроенерго» отримало 120 мільйонів гривень чистого прибутку. Цими днями ми провели нараду і відкорегували фінансовий план на 2008 рік, збільшивши фінансування на реконструкцію і ремонт обладнання ще на 112 мільйонів гривень. Таким чином на Запорізькій ТЕС буде підготовлено до роботи в зимових умовах ще один енергоблок. Крім того, з 1 січня у ВАТ «Дніпроенерго» підвищено заробітну плату працівникам, але у зв’язку із новим витком цін виникла необхідність вжити додаткових заходів для посилення соціального захисту енергетиків. Є можливість видати і так звану тринадцяту зарплату. Тобто компанія живе та успішно розвивається. Загалом же тільки на реконструкцію та ремонт технологічного обладнання ми плануємо цьогоріч витратити близько 700 мільйонів гривень, однак для того, щоб задум став реальністю, потрібна згода акціонерів.

Думаю, що і саме проведення загальних зборів штучно гальмує реєстратор. Перші збори, призначені на січень, були відкладені тому, що ми не отримали реєстр акціонерів. Потім ми дізналися, що за рішенням суду компанія «Укрнафтогаз» була позбавлена ліцензії і, заручившись згодою правління, для забезпечення проведення загальних зборів ми уклали договір із тимчасовим реєстратором — Запорізьким регіональним відділенням «Промінвестбанку», котре, до речі, було першим реєстратором ВАТ «Дніпроенерго». Але й це не дало жодних результатів, бо компанія «Укрнафтогаз» відмовилася видати реєстр акціонерів уже новому реєстратору. Таким чином, хоча всіх формальностей було дотримано, ми відмінили призначені на 21 березня загальні збори і в засобах масової інформації повідомили акціонерів про таке рішення правління. Тому, коли один з акціонерів у день відмінених зборів приніс в офіс рішення суду про їх заборону, в тому жодної потреби не було.

Здивувало інше. З’ясовується, саме в п’ятницю, 21 березня, у Запоріжжі начебто відбулися альтернативні збори акціонерів, котрі провели основний утримувач акцій — НАК «Енергетична компанія України» та один з пересічних акціонерів. Реєстр їм видала компанія «Укрнафтогаз», яка, за нашими даними, на це права не має. Дізналися про зібрання ми пізно увечері зі слів представника НАК «Енергетична компанія України», хоча офіційно основний утримувач акцій скликав збори акціонерів на 27 березня. До них і готуємося, однак потрібно нарешті отримати реєстр акціонерів. Інакше, як попереднього разу, представник Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України не визнає їхньої легітимності. Щодо так званих альтернативних зборів, то вони взагалі не засвідчені протоколом цієї поважної державної структури, тому приймати їхні рішення до виконання, якщо такі насправді й були, ми не можемо.

Хотілося б сподіватися, що всі негаразди скоро минуть. Я цілком згоден з Юлією Володимирівною в тому, що крапку в справі про додаткову емісію акцій ВАТ «Дніпроенерго» має поставити тільки суд. Але, судячи з повідомлень ЗМІ, уряд, незважаючи на вкладені інвесторами кошти на погашення боргів та розвиток ВАТ «Дніпроенерго», готує проект постанови про продаж на аукціоні 60 відсотків акцій нашої компанії. Це вже завдало відчутної шкоди нашій економіці, бо, за останніми даними, курс акцій ВАТ «Дніпроенерго» на біржових торгах уже впав на 3,18 відсотка. Що ж буде далі? Та найгірше навіть не це — якщо уряд не визнає правомірність додаткової емісії акцій нашої компанії, вона автоматично повернеться у стан банкрутства і доведеться починати все з початку.

Записав Микола МАНЬКО.

Запорізька область.

На знімку: голова правління ВАТ «Дніпроенерго» Юрій Бочкарьов.

Фото автора.

У день призначених на 27 березня основним утримувачем акцій ВАТ «Дніпроенерго» зборів акціонерів до офісу компанії попрямували колони привезених з інших регіонів пікетувальників, але всі проходи до нього були вже заблоковані відомчою охороною та посиленими нарядами міліції, а біля сходів стояли бійці спецпідрозділу «Беркут». На територію пропускали лише штатних працівників, акціонерів та журналістів. Тут же знаходилася й основна частина групи підтримки компанії, котру, крім запоріжців, сформували колективи енергетиків та шахтарів. Опоненти через паркан для годиться викрикували в мегафони різні гасла, імітували звуки сирен, але загалом поводилися сумирно, і на них просто не звертали уваги. Правда, дехто з них наполягав, щоб його пропустили на територію начебто для реєстрації, але коли таким пропонували пред’явити документи, що посвідчують особу акціонера, швиденько ховалися в гурт.

Після трьох годин очікування від початку реєстрації присутнім повідомили, що вона не відбулася, а відповідно не починалися і збори акціонерів. На прес-конференції, скликаній з цього приводу, журналістів ознайомили з протоколом контрольної групи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України. У ньому зазначено, що представник реєстратора — компанії «Укрнафтогаз» — на збори не з’явився і реєстру акціонерів не надав. Що ж до ініціатора зборів, представника НАК «Енергетична компанія України», то він на них прибув, але, як і всі інші акціонери, не зміг узяти участі через дивну поведінку реєстратора, котрий знехтував навіть представника держави.

Така необов’язковість, за словами голови правління ВАТ «Дніпроенерго» Юрія Бочкарьова, крім моральних аспектів, має реальний економічний вимір. Курс акцій компанії продовжує падати і сьогодні її капіталізація, тобто ціна, зменшилася на 470 мільйонів гривень. Так хто ж обкрадає державу?