Цього тижня у Верховній Раді можуть розглянути питання, які стосуються вступу України до СОТ. Уряд всі необхідні законопроекти ухвалив і тепер їх запропоновано включити до порядку денного сесії.

Однак, як повідомив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, у парламенті поки що зареєстровано лише два відповідні проекти законів із десяти. Тож, найпевніше, їх розглядатимуть аж у четвер. Парламентський голова також визначив ключові питання, які народним депутатам потрібно розглянути, на його думку, першочергово. Це — програма уряду, зміни до головного кошторису та державна програма соціального розвитку країни. Їх усі Арсеній Яценюк запропонував розглянути в один день.

— Отож парламент піде назустріч уряду і допоможе підвищити соціальні стандарти, які будуть відображені в законі про бюджет і кореспондуватися з програмою дій уряду, — сказав Голова Верховної Ради.

До переліку документів, які цього тижня мають розглянути парламентарії, також увійшли два десятки законопроектів, які не встигли розглянути минулого тижня. Отже, до порядку денного пропонувалося включити резонансні проекти законів про обмеження пільг та дострокове припинення повноважень народного депутата. Також пропонується внести зміни до Регламенту Верховної Ради, які врегулюють питання діяльності парламентської опозиції (мається на увазі проведення дня опозиції щосереди) та проведення години запитань до уряду. Народні обранці можуть змінити процедуру затвердження та коригування прожиткового мінімуму і ухвалити зміни до деяких законодавчих актів, що запровадять погодинну оплату праці.

У парламенті також заплановано розгляд низки документів у другому читанні та обрання суддів. До порядку денного внесено й повторний розгляд законопроектів з пропозиціями Президента. А в п’ятницю парламентарії вивчатимуть проблеми, пов’язані з врегулюванням земельних відносин. Поки що в цьому переліку немає двох важливих законопроектів — про оцінку земель і земельного кадастру. Тож Арсеній Яценюк закликав уряд, який мав внести ці питання, внормувати ситуацію до кінця тижня. Голова парламенту також звернувся до учасників погоджувальної ради із проханням обрати заступників Голови Верховної Ради. Адже на цей тиждень у Арсенія Яценюка заплановані зустріч з Президентом США Джорджем Бушем і поїздка до Москви. Тож, якщо сьогодні не вдасться обрати заступників, то в календарний план засідань Верховної Ради доведеться вносити зміни.

Ці та інші питання вдасться розглянути, якщо не триватиме блокування трибуни. Зокрема, представник КПУ Олександр Голуб такої можливості не виключає. Він категорично заперечив можливість підтримки фракцією законопроектів, що стосуються вступу до СОТ. Така позиція пояснюється тим, що документи, підписані Президентом, нібито не враховують специфіку української економіки. Ратифікацію угоди з СОТ також не підтримають, бо в ній «не обумовлений перехідний період та не врахована підтримка вітчизняного виробника». На думку О. Голуба, у порядок денний передусім слід внести зміни до державного бюджету та розглянути кроки уряду зі стримання цін. Також Комуністична партія хоче отримати конкретні відповіді стосовно перебування українського контингенту в Косово (позиція КПУ — присутність там наших військових абсолютно неприпустимо). Що стосується подальшого блокування трибуни, на думку О. Голуба, то все залежатиме від результатів візиту Президента США Джорджа Буша в Україну і звернень, з якими виступатиме наш Президент і Кабінет Міністрів. А саме: наскільки в них буде враховано думку більшості мешканців нашої країни.