Кримські чиновники не поспішають оцінювати землю і встановлювати кордони заповідників

Лист-звернення до Президента України з проханням виділити землю для будівництва житла й утрутитися у ситуацію з розподілом земельних ділянок на півострові направили гаранту Конституції пікетники-керівники ініціативних груп кримських татар, учасники двотижневої облоги Верховної Ради автономії. Вони звинувачують місцеву владу в гальмуванні процесу виділення їм землі та прохають ініціювати розгляд цього питання на рівні Верховної Ради України.

У відповідь Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко вкотре підтвердив: земельні проблеми вирішуватиме виключно з радою кримських татар при Президентові. Загалом сьогодні в Сімферополі та його околицях під так звані «поляни протесту» захоплено 340 га землі. Найгостріша ситуація — на вулицях Балаклавській, Оранжерейній, Генерала Васильєва, в районах Мар’їне, Пневматика, Петровські висоти.

Ситуація в земельній сфері Сімферополя обговорювалася й на недавній зустрічі кримського керівництва з міністром оборони Юрієм Єхануровим. Кримська влада звернулася до керівника оборонного відомства з проханням розглянути можливість передачі 37 га землі, що належать Міноборони України в Сімферополі, в запас міста з наступною передачею частини з них під індивідуальне житлове будівництво для репатріантів, ще частку — на потреби міста, під муніципальне житло, й частину — під інвестиційні будівельні проекти, які могло б реалізувати МОУ, щоб забезпечити квартирами військовослужбовців. Проте поки що така можливість лише розглядається. Натомість злочини у земельній сфері Криму набувають загрозливих розмірів.

Водночас прокуратурі АРК складно виявити правопорушення за відсутності інвентаризації, корупції в судах, наявності фіктивних схем продажу земель. Крім того, нормативно-грошова оцінка землі проведена тільки у 111 населених пунктах півострова, що становить 11% від загальної кількості. На сьогодні ще не визначено кордони 77% об’єктів природно-заповідного фонду. А голова Рескомзему Микола Голубєв поскаржився, що надто часто підписувати дозволи на виділення ділянок доводиться під шаленим тиском депутатів, силових структур і можновладців.

Прокурор Криму Володимир Бойко має претензії до більшості міських голів автономії. Він вважає, що необхідно докорінно міняти земельне законодавство країни, щоб припинити сплеск махінацій у земельній сфері. Бо «заходи, що вживаються органами виконавчої влади та місцевого самоврядування для вирішення цієї проблеми, на сьогодні вкрай неефективні. Прийняті у цій царині рішення не виконуються та належним чином не контролюються».

З початку року прокуратура скасувала 193 незаконних рішення про розподіл землі загальною площею 57 гектарів.

Крим.