Чемпіонські перегони — не концерт?..

Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 23-й тур.

«Чорноморець» — «Металіст». 0:1. 9 000 глядачів. Арбітр — Орєхов (Київ). Гол: Джексон, 3.

«Металург» (Запоріжжя) — «Закарпаття». 0:0. 10 000 глядачів. Арбітр — Задиран (Дніпропетровськ).

«Карпати» — «Зоря». 3:0. 12 620 глядачів. Арбітр — Зубарєв (Слов’янськ). Голи: Фещук, 3, 8, Кирильчик, 25. Вилучено Шматова («Зоря», 90+2, два попередження).

«Металург» (Донецьк) — «Таврія». 1:2. 720 глядачів. Арбітр — Шебек (Київ). Голи: Косирін, 73 — Йошкас, 55, Гоменюк, 58.

«Арсенал» — «Шахтар». 2:4. 33 000 глядачів. Арбітр — Мосейчук (Чернівці). Голи: Закарлюка, 27, Лисенко, 55 — Жадсон, 51, Кравченко, 67, Брандау, 74, Гай, 86.

«Кривбас» — «Нафтовик-Укрнафта». 0:1. 4 500 глядачів. Арбітр — Подушкін (Харків). Гол: Кучіс, 78 (п).

«Харків» — «Динамо». 0:1. 7 000 глядачів. Арбітр — Шмигельський (Львів). Гол: Гіоане, 8.

Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 13 м’ячів, Селезньов («Арсенал»), Гоменюк («Таврія») — по 12, Бангура («Динамо»), Девич («Металіст»), Косирін («Металург», Донецьк) — по 11

У цьому турі «Ворскла» грала вчора в Дніпропетровську (про цей поєдинок розповімо в наступному числі нашої газети). Однак її вболівальники таки прийшли в неділю на свій стадіон. Він став домашнім для ФК «Харків», котрий тут приймав чемпіона країни. Бідне поле харківського стадіону «Металіст», про яке писали усі кому не лінь, закрили на ремонт. Виникає запитання: як на цій арені збираються провести фінальний поєдинок Кубка країни? Щоправда, у ФФУ запевняють, що це цілком реально. Але є багато сумнівів відносно цього. Втім, як кажуть у таких випадках, поживемо — побачимо...

Так от, один із харківських клубів знайшов притулок на «чужині». І вже в дебюті пропустив м’яча. У киян знову відзначився Гіоане (на знімку), котрий останнім часом демонструє завидні бомбардирські якості. Могли кияни забити у першому таймі ще не раз. Однак розтринькали нагоди.

А от після перерви харків’яни посміливішали. І практично ні в чому не поступалися іменитому суперникові. Навпаки, підопічні Володимира Бессонова діяли гостріше. А інколи притискали динамівців до їхніх воріт. І мали кілька нагод встановити рівновагу. Та щоразу виручав Тарас Луценко, котрий в цій грі замінив травмованого Олександра Шовковського.

Одне слово, «Харків» діяв гідно. І зробив усе, щоб кияни цього разу яскравого футболу не показали. Особливо дошкуляв гостям Рібейро. Але він і його партнери так і не забили. До речі, в шести матчах чемпіонату харків’янам-городянам так і не вдалося жодного разу взяти ворота «Динамо». А от деякі його гравці після зустрічі наполягали на тому, що досягнуто головного: здобуто три очки. Мовляв, чемпіонські перегони — не якийсь вам концерт, а гостра суперечка за титул. Утім, і така думка має право на існування. Хоча вболівальники — народ егоїстичний. І бажає він, щоб їхнє улюблене «Динамо» у кожній зустрічі було потужним і переконливим.

Тим часом «гірники» як ніколи були близькі до невдачі. Граючи в Києві проти «Арсенала», донеччанам двічі доводилося наздоганяти «канонірів», котрі дуже потужно налаштувалися на цей поєдинок. І численні глядачі, гадаю, залишилися задоволені побаченим. Шість забитих м’ячів, вісім жовтих карток — свідчення неабиякої гостроти й напруження.

Слід зазначити, що обидва суперники мали кадрові проблеми. У гостей пропускав матч Фернандіньо, котрий отримав червону картку в Сімферополі, в матчі попереднього туру. Ще більше проблем виникло в «Арсенала». Не зміг вийти на поле гострий і забивний нападник Селезньов, бо його контракт належить ... «Шахтареві». Відбував дискваліфікацію Ессола, а Парфьонов травмувався на тренуванні.

Рахунок відкрив Закарлюка в середині першого тайму, в якому господарі мали привабливіший вигляд. Але після перерви картина гри помітно змінилася. Не забарився відзначитися Жадсон, котрий вийшов на заміну. І хоча свій черговий м’яч забив новачок арсенальців Лисенко, знову вивівши свій клуб уперед, відчувалося, що «Шахтар» увімкнув додаткові швидкості і свого не віддасть. Його вже важко було зупинити. Так, «гірники» практично диктувати умови і ще тричі добивалися успіху.

Хоча, якщо чесно, то оборона «Шахтаря» і воротар Шуст заслуговують на серйозну критику. І в тому, що все для донецького клубу завершилося вдало, — неабияка частка везіння.

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО.