Безумовно, головною подією тижня стало своєрідне святкування ста днів Кабінету Міністрів на чолі з Юлією Тимошенко. Пройшло розширене засідання уряду, а вчора прем’єр провела широку прес-конференцію. Юлія Володимирівна багато говорила про успіхи урядовців. Зокрема, про підвищення соціальних стандартів, початок виплат по знецінених радянських вкладах колишнього Ощадбанку СРСР. Щоправда, вину за високе зростання цін вона переклала на своїх попередників і пообіцяла обов’язково подолати інфляцію.

Однак більшість політиків, і не тільки опозиціонери, оцінюють діяльність уряду дещо скептичніше. Найбільш влучно про це сказав лідер однойменного блоку у Верховній Раді Володимир Литвин. Він виставив «5» за діяльність у політичній царині і «3» за економіку.

Доволі стриманим в оцінках був і Президент країни Віктор Ющенко. Він закликав урядовців бути скромнішими і зняти німб з голови. Оскільки, на його думку, результати господарювання не надто втішають. Особливо на тлі зростання цін, що нівелює фактично і зростання зарплатні та пенсій.

Водночас результати опитувань, зокрема Київського інституту соціологічних досліджень, свідчать про падіння підтримки діяльності уряду. Так, майже 40 відсотків опитаних не схвалюють дії Кабінету Міністрів, що значно більше, аніж було два місяці тому. Зменшилася кількість тих, хто позитивно ставиться до урядовців.

Власне, схоже, тому Юлія Тимошенко вирішила провести своєрідні попередні вибори. Чи то до парламенту, чи то на посаду Президента. У четвер у телеефірі канала «1+1» вона заявила, що очолить список своєї політичної сили на виборах до Київської міської ради.

Правда, що буде з виборами і столичної ради, і міського голови — невідомо. Депутат Київради Болеслав Андрущенко, який входить до групи «Демократичний Київ», подав позов на рішення Верховної Ради про призначення дочасних виборів голови і представницького органу столичної громади. Окружний адміністративний суд Києва має розглянути його 8 квітня.

Проте політологи вважають, що позов, напевно, буде відхилений, оскільки передвиборна кампанія фактично вже розпочалася.

Свій позов, але вже на голову Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала, подала його заступник Жанна Усенко-Чорна. Так вона відповіла на створення комісії, яка має розслідувати її «зловживання службовим становищем».