Управління інформації та зв’язків із громадськими організаціями облдержадміністрації та відділ зв’язків із громадськістю й засобами масової інформації виконавчого апарату обласної ради оприлюднили спільну заяву. Йдеться у ній про те, що останнім часом священик Української православної церкви Московського патріархату, а також і лідер русинської організації «Сойм подкарпатських русинів» отець Димитрій Сидор ревно і заповзятливо узяв на себе роль такого собі вождя, який визначає політичний і державний статус краю, змінює його адміністративно-територіальний устрій.

Апофеозом його «державницької» діяльності стали заяви під час прес-конференції в Москві, в яких Димитрій Сидор ставить під сумнів приналежність Закарпатської області до України та висловлює низку інших тверджень, які сприймаються як сепаратистські. Це, без сумніву, є порушенням Конституції України, посяганням на державний устрій, що підтвердила і Служба безпеки України, офіційно попередивши його.

Однак належних висновків священик і голова «Сойму подкарпатських русинів» не зробив. У журналі «Фокус» (№ 12 від 21.03.2008) вміщено матеріал «Внекиевская Русь», в якому він висловлює свої позиції, що не мають нічого спільного ні з релігією, ні з підвищенням добробуту закарпатців, ні з розв’язанням соціально-економічних проблем краю, зате наскрізь пройняті ідеями сепаратизму. Більше того, отець Димитрій Сидор узяв на себе ще й особливі повноваження заявити: «...перехід Закарпаття на самоуправління — питання часу. А якщо Київ по-доброму не захоче спілкуватися, облрада проголосить незалежність».

Хто дав право йому — служителю культу, людині, котра не є депутатом жодної з місцевих рад і не має найменшого стосунку до влади, пов’язувати свої особисті припущення з обласною владою? Це кричущий прояв політичного волюнтаризму, мета якого — посіяти сепаратистські настрої серед закарпатців, використавши їх на догоду своїм амбіціям та на користь сил, які стоять за політичним русинством.

Жодних прав і повноважень виступати з такими заявами отцю Димитрію Сидору ніхто не надавав. Депутати обласної ради у заяві, прийнятій на пленарному засіданні XV сесії обласної ради, рішуче засудили будь-які спроби і прояви сепаратизму, українофобії, найменші намагання розпалювання міжнаціональної ворожнечі чи непорозуміння серед населення краю. Виконавча влада і місцеве самоврядування області працювали і працюватимуть наполегливо, злагоджено і результативно в інтересах неподільної, соборної України, всебічного розвитку, піднесення добробуту всіх мешканців багатонаціонального Закарпаття і докладуть максимум зусиль задля збереження суспільно-політичної стабільності, традиційної міжнаціональної злагоди і спокою.

Закарпатська область була, є і залишиться невід’ємною частиною Української держави.

Ужгород.