Останнім часом часто звучать коментарі політиків про можливість зміни виборчої системи для виборів органів місцевої влади в місті Києві.

Будь-який законопроект, коли його приймають із зайвою поспішністю, стикається з труднощами в сесійному залі Верховної Ради. Часто це відбувається саме тому, що його просто не встигають обговорювати депутати всередині фракцій. Сьогодні, приміром, його зареєстрували в парламенті, а завтра вже ставлять на голосування. Хай навіть у ньому є раціональне зерно, але потрібен час, щоб глянути на питання з усіх боків і згодом не шкодувати про прийняте рішення.

Особисто моя думка — для обрання депутатів саме до місцевих рад щонайкраще підходить мажоритарна система голосування. Пропорційна система на місцевому рівні руйнує зв’язок депутатів і виборців. Потреби і сподівання населення залишаються непоміченими і, відповідно, не вирішуються. Крім того, такого байдужого до виборців депутата практично неможливо відкликати.

Сама поява такого законопроекту, зрозуміло, нерозривно пов’язана з майбутніми вже оголошеними виборами в Києві. Тому тут присутня більше політична складова. І така ситуація, слід сказати, завжди негативно позначається на законотворчому процесі.

Слід також зазначити, що виборчий процес — досить складна, багатоетапна процедура. Для досягнення результату необхідне чітке проходження всіх визначених сходинок.

В одній зі статей нині чинного закону про вибори депутатів до місцевих рад йдеться про те, що основними принципами виборчого процесу є його законність і заборона будь-якого втручання.

Позачергові вибори в Києві оголошено і, звичайно, недоцільно змінювати процедуру саме зараз. Тому що це ставить під удар проведення виборів і може перешкодити волевиявленню громадян.

За аналогією таку ситуацію можна проілюструвати так: це якби перед початком чи під час футбольного матчу суддя сказав, що от із цього моменту граємо за новими правилами, ось вони, хто не знає, я не винуватий.

Вибори в Києві мають закінчитися раніше, ніж стануться які б то не було зміни в чинному законі про місцеві вибори.

Підтримувати ініціативу зміни виборчої системи для виборів органів місцевої влади в місті Києві саме зараз, на мій погляд, недоцільно якраз тому, що вибори вже, по суті, йдуть, і втручання в їх хід може призвести до кризової ситуації.

Сергій КІВАЛОВ, голова Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя.