Державне підприємство «Нікопольський трубний завод» перебуває у критичному стані. Не має можливості вести господарчу діяльність у зв’язку з початком процедури банкрутства. Повна ліквідація призведе до того, що потреби держави у продукції заводу доведеться задовольняти за рахунок імпорту, підтримувати виробників інших країн, а понад 600 висококваліфікованих працівників ДП «НТЗ» поповнять лави безробітних. З цього приводу днями у Нікополі відбулося засідання спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, щоб якомога скоріше вирішити майбутнє цього унікального підприємства.

Як розповів начальник відділу металів заводу Володимир Устимов, ДП «НТЗ» — єдине в СНД, створене з метою організації виробництва особливих тонкостінних труб спеціального призначення з нержавіючих марок сталей на нікелевій основі та титанових сплавів для аерокосмічної техніки, атомно-енергетичної, авіаційної, суднобудівної, машинобудівної, хімічної промисловості та багатьох інших галузей, а також для задоволення потреб оборонно-промислового комплексу України. За його словами, обладнання в робочому стані, технологію не втрачено, але багато працівників вже розійшлись по інших підприємствах. Однак вони згодні повернутися, якщо буде гідна заробітна плата та стабільність у роботі.

Заступник міністра економіки Віктор Пантелеєнко вважає, що є два способи розв’язання цієї проблеми. Або виключити підприємство з розряду стратегічних і провести його приватизацію. Або, якщо Кабінет Міністрів вирішить, що ДП «НТЗ» повинно належати державі, все одно залучити приватного інвестора. Щоправда, буде виписано умови модернізації й виконання зобов’язань перед державою. Головне — щоб підприємство стабільно працювало.

— Моя пропозиція, — підкреслив народний депутат від БЮТ Андрій Шкіль, — занести завод до переліку підприємств, які не підлягають приватизації. Тобто щоб держава припинила процес банкрутства і взяла під свій контроль проведення санації. Крім того, розглянула можливість інвестицій державних коштів, кредитування та інші напрями, щоб привести його в робочий стан, після чого розробити маркетингову складову.

ДП «Нікопольський трубний завод» було створено в 2003 році на базі трубоволочильного цеху № 4 ВАТ «Нікопольський південнотрубний завод». Внесено Фондом держмайна України в план передприватизаційної підготовки.