У Чернігівській обласній раді відбувся тематичний семінар за участю керівників секретаріатів виконавчих апаратів обласних рад, Київської та Севастопольської міської й Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Його учасники ознайомилися з роботою місцевих рад Козелецького району, Чернігівської обласної та міської рад, а також місцевих комунальних підприємств.

У Придеснянському краї — 525 сільських, 29 селищних, 15 міських, 22 районні та 2 районні чернігівські ради. До органів місцевого самоврядування усіх рівнів обрано 10230 депутатів. Представляючи регіон, голова Чернігівської облради Наталія Романова зробила акцент на роботі обласної ради п’ятого скликання, яка приділяє особливу увагу толерантному вирішенню складних питань, впровадженню стандартів публічної етики на місцевому та регіональному рівні. Упродовж 17 пленарних засідань тут прийнято понад чотири сотні рішень стосовно життєзабезпечення територіальних громад, 18 обласних галузевих програм.

На думку Наталії Романової, представницька влада на місцях повинна бути сильною, відповідати потребам регіону і працювати на добробут людей. Вона також відзначила професійність працівників виконавчого апарату обласної ради, до складу якого входять сім відділів: організаційний, аналітичний, юридичний, загальний, інформаційного забезпечення та зв’язків із громадськістю, бухгалтерського обліку та господарський. Виконавчий апарат здебільшого формувало попереднє керівництво — більша його частина — це фахові і досвідчені посадовці, решта — молоді спеціалісти віком до 30 років.

Учасників семінару зацікавив досвід ефективної організації роботи, практика проведення засідань президії, постійних комісій та пленарних засідань Чернігівської обласної ради, її діяльність у міжсесійний період. Про це своїм колегам розповів керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Василь Фесенко. Інформуючи про роботу управління комунального майна Чернігівської облради, його начальник Володимир Сидоренко зазначив, що заходи з поліпшення і вдосконалення системи фінансового планування та запровадження моніторингу фінансово-господарської діяльності підприємств уже дають певні позитивні результати. За його словами, протягом минулого року 21 комунальне комерційне підприємство, що перебуває у сфері управління комунального майна обласної ради, виробило та реалізувало продукції та послуг на суму понад 18 з половиною мільйонів гривень (це на 26 відсотків більше від результатів роботи в 2006 році).

Такі напрацювання керівник управління зв’язків з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради Віктор Граб назвав плідними і відзначив виважену роботу Чернігівської обласної ради.

Світлана КОВАЛЕНКО,Сергій ПАВЛЕНКО.