Проблему облаштування національних меншин в Україні, зокрема законодавче забезпечення прав депортованих у Автономній Республіці Крим та визначення їхнього статусу обговорили під час зустрічі Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк та Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллєбек.

Верховний комісар ОБСЄ назвав «великим прогресом» нинішню ситуацію у Криму, водночас зазначивши, що «існує багато завдань і викликів». К. Воллєбек, зокрема, поцікавився, на якому етапі наразі перебуває розв`язання проблеми виділення земельних ділянок представникам кримськотатарського народу, наголосивши на необхідності вирішення цього питання на законодавчому рівні.

Голова Верховної Ради України зазначив, що питання розподілу землі має базуватися виключно на законі, передусім Конституції України. За словами А. Яценюка, необхідно створити державний реєстр депортованих і врегулювати поняття статусу депортованих на законодавчому рівні, чітко закріпивши їхні юридичні права. На думку глави парламенту, це унеможливить спекулювання на земельних та мовних питаннях. А. Яценюк також звернув увагу на обмеженість фінансових ресурсів, які виділяються на облаштування кримськотатарських сімей.

У свою чергу, К. Воллєбек запропонував провести орієнтовно у вересні—жовтні поточного року засідання «круглого столу» з проблем депортованих із залученням європейських експертів і представників української влади.

Сторони також обговорили можливе проведення в Україні референдуму стосовно вступу до НАТО. Арсеній Яценюк повідомив, що український парламент ухвалив постанову «Про питання вступу України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)», відповідно до якої рішення щодо міжнародного договору про вступ України до НАТО приймається лише за наслідками всеукраїнського референдуму, який може проводитися за народною ініціативою згідно із Законом України «Про всеукраїнський референдум».

А на запитання К. Воллєбека, чи є необхідність проведення референдуму щодо вступу України у Європейський союз, А. Яценюк висловив думку, що такої потреби не існує з огляду на те, що більшість українців підтримують ідею вступу до ЄС.

* * *

У Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч голови комітету Ігоря Шарова та голів підкомітетів Едуарда Павленка і Юрія Гнаткевича з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кнутом Воллєбеком.

І. Шаров детально ознайомив гостя із сучасним становищем національних меншин в Україні, зокрема кримських татар. Він також поінформував про законотворчу діяльність членів комітету, в тому числі щодо розробки концепції державної етнонаціональної політики та нової редакції Закону України «Про національні меншини». Голова комітету зазначив, що останнім часом значно активізувалися зусилля на всіх рівнях державної влади України у сфері захисту прав людини та національних меншин. Однак занепокоєння у парламентаріїв викликають прояви ксенофобських настроїв. Зважаючи на це, було надіслано листа на ім’я Прем’єр-міністра України із закликом вжити невідкладних заходів на найвищому державному рівні для боротьби з цим ганебним явищем. У свою чергу, К. Воллєбек цікавився перспективами розгляду Верховною Радою зазначених законопроектів та імплементації в Україні «Європейської хартії регіональних мов або мов меншин».