У рамках офіційного візиту до України Прем’єр-міністра Республіки Польща Дональда Туска підписано п’ять міжурядових угод. Зокрема, про правила місцевого прикордонного руху, про співробітництво під час організації фінального турніру чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012».

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк під час зустрічі з Головою Ради Міністрів Республіки Польща високо оцінив результати його першого офіційного візиту в Україну, підсумком якого стало підписання низки угод. «Україно-польські відносини повинні стати зразком того, як мають жити та співпрацювати сусіди», — сказав глава українського парламенту.

Порушуючи питання проведення саміту НАТО 4 квітня 2008 року, А. Яценюк наголосив, що «Бухарестський саміт — це не тільки питання України, це геополітичне питання». Д. Туск (на знімку) вважає, що Україна має «використовувати кожну можливість для формування світової думки», для переконання політиків в одностайності намірів всередині країни щодо вступу до Альянсу.

Говорячи про двосторонню співпрацю в економічній сфері, Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності підтримки домовленостей, досягнутих на політичному рівні, з боку бізнес-кіл. «Інакше це лише декларації», — підкреслив він. У цьому контексті сторони обговорили низку питань співпраці у сфері постачання енергоносіїв, обмінялися думками стосовно найважливіших політичних процесів у кожній із країн, співпраці в галузі реформування місцевої влади. А. Яценюк висловив думку про корисність польського досвіду в запровадженні реформ.

Підписана угода про правила місцевого прикордонного руху спрощує порядок перетину кордону громадянами України та Польщі, котрі мешкають у 50-кілометровій прикордонній зоні. «Вони матимуть спеціальні ідентифікаційні картки, які дадуть змогу без додаткових документів перетинати кордон», — сказала Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко на спільній прес-конференції з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Дональдом Туском.

Глава українського уряду заявила, що «Україна розраховує на підтримку Польщі в переговорному процесі з Європейським союзом». Ю. Тимошенко відзначила, що Україна розпочала важливий етап співпраці з ЄС, зокрема, в питанні створення зони вільної торгівлі та підписання нової поглибленої угоди про співпрацю між Україною та ЄС, і розраховує на сприяння польського уряду в прискоренні вирішення цих питань. Прем’єр-міністр заявила, що Україна повністю відкрита для польських інвестицій, зокрема при підготовці до Євро-2012. Глави урядів України та Польщі також підписали протокол про наміри щодо взаємодії з метою вдосконалення системи інституційного забезпечення європейської інтеграції України, Декларацію про утворення польсько-українського Європейського університету.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.