Стан і перспективи будівництва кораблів класу «корвет» для ВМС України розглянуто на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони. Не випадково місцем проведення заходу обрано Казенний дослідно-проектний центр кораблебудування в Миколаєві. Саме цей центр є головним виконавцем проекту нового українського корабля.

Учасникам виїзного засідання комітету було представлено декілька варіантів корветів (різних за обрисами та озброєнням, можливостями їх використання тощо). Разом з Міністерством оборони головний виконавець уже визначився, яким же бути українському корветові. Його ескізний варіант мають затвердити протягом кількох днів. Як розповів генеральний директор Казенного дослідно-проектного центру кораблебудування Євген Борисов, український корвет лінійними розмірами буде більший, ніж його російський аналог «Стерегущий», оскільки на наш корабель покладено серйозніші завдання, включаючи й ті, що покладено на «Стерегущий». «Що ж стосується таких параметрів, як дальність плавання, автономність, можливості протиповітряної оборони, — наш корабель стоїть вище, ніж «Стерегущий». Це буде багатоцільовий корабель, який виконуватиме як оборонну, так і наступальну функцію», — сказав Є. Борисов.

«Оскільки для ВМС України корвет визначено базовим кораблем, ми, на відміну від інших країн, де набагато більше морів і океанів, не можемо думати про будівництво і корветів, і фрегатів, і кораблів інших класів. Тому ми зробили замовлення на корабель, водотоннажність якого на межі тоннажу корвета. Фактично наш корвет матиме властивості, схожі з фрегатом», — пояснив голова комітету Анатолій Гриценко.

— Це багатомільярдний проект, розрахований на тривалий період. Він належатиме до числа тих, що утворюють оборонно-промисловий комплекс країни, — заявив Анатолій Гриценко. — Таких складних проектів Україна ще не виконувала. Він передбачає співробітництво з іноземними постачальниками. На наступних етапах буде визначено, з ким саме співробітничатиме Україна. Можливо, це Росія, Данія, Італія, Франція, Німеччина, Нідерланди, Велика Британія та інші держави, що можуть поставляти озброєння на корабель.

Голова Комітету Верховної Ради припускає, що перший корвет буде готовий у 2012 році. Одне з основних завдань, за його словами, — це розробка державної цільової програми будівництва корвета і прийняття його на озброєння з забезпеченням повного життєвого циклу. Саме тому комітет рекомендуватиме урядові протягом трьох місяців затвердити проект такої державної програми.

Миколаїв.