Бюджет-2008:перевірка на конституційність

Учора Конституційний Суд України розпочав розгляд справи за поданнями Верховного Суду та 101 народного депутата щодо конституційності положень Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Вкотре ставиться питання про конституційність скасування і зміни обсягу прав і обов’язків, пільг, компенсацій і гарантій, передбачених іншими законами, а також гарантій незалежності та правової захищеності суддів, побутового забезпечення і рівня соціального захисту працівників апарату суду.

Домовилися про малий прикордонний рух

У ході третього раунду переговорів, що відбувся 28 лютого у Варшаві, Україна і Польща узгодили останній спірний пункт проекту договору про медичне страхування громадян, які подорожують у рамках договору про малий прикордонний рух. Вирішено, що ці витрати покриватимуться за рахунок страхування. Згідно з повідомленням МЗС Польщі, проект договору парафують міністри закордонних справ Польщі й України найближчим часом у Варшаві. Після цього, відповідно до процедури, проект договору буде направлено до Європейської комісії, яка перевірить, наскільки його положення відповідають нормам Євросоюзу. «Оскільки неформальні консультації велися під час переговорів, ми не очікуємо яких-небудь зауважень», — йдеться в повідомленні.

У НАТО є декларація на будь-який смак

Союз НАТО підготував два проекти декларацій про Україну і Грузію: «надати» і «не надати» План дій для членства (ПДЧ). Представники нових країн — членів НАТО заявили на щотижневому засіданні Північноатлантичної ради в Брюсселі в середу, що «половинчастий» підхід не піде нікому на користь, повідомляє радіо Свобода. Раніше в НАТО обговорювали, серед інших, компромісний план, який, за повідомленнями, передбачав би розширення відносин Північноатлантичного союзу з Україною і Грузією, але не згадував би про їхні перспективи вступу в НАТО.

Тим часом Північноатлантичний союз, як і раніше, не має єдиної думки, чи надавати Україні та Грузії План дій для членства на саміті 2-4 квітня в Бухаресті.