Учора відбулося чергове засідання Консультативної ради з питань ювенальної юстиції при Інституті законодавства Верховної Ради України.

Нагадаємо, що подібне засідання проводилося наприкінці минулого року, під час якого було представлено проект Концепції створення та розвитку системи пробації в Україні. Концепцією вперше було визначено поняття «пробація» як система наглядових, соціальних, виховних та профілактичних заходів, які застосовуються за рішенням суду до осіб, обвинувачених або визнаних судом винними у скоєнні злочинів невеликої та середньої тяжкості.

А вчора на засіданні Консультативної ради було підбито попередні підсумки щодо розробки нормативної бази для створення служби пробації як елемента превентивно-орієнтованої системи ювенальної юстиції. Зокрема, було представлено законопроекти про внесення змін і доповнень до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за ухилення від виконання законних вимог службових осіб кримінально-виконавчої інспекції чи служби пробації та зловживання владою або службовим становищем працівником кримінально-виконавчої інспекції чи служби пробації та проект закону України «Про службу пробації». Цим проектом визначено, що служба пробації повинна сприяти убезпеченню суспільства від злочинних дій шляхом реалізації наглядових, соціальних, виховних та профілактичних заходів стосовно осіб, які скоїли злочини, та здійснення нагляду за цими особами з метою їх ресоціалізації та попередження рецидивної злочинності.