Український національний комітет Міжнародної торгової палати (УНК МТП) активно захищає інтереси національного бізнесу, тому не може обійти увагою найважливішу складову інноваційного розвитку країни — інтелектуальну власність особи, підприємства, нації загалом. Це потребує не менших зусиль, ніж захист матеріальної власності.

Відповідно до чинного законодавства центральним органом виконавчої влади з питань правової охорони інтелектуальної власності (ПОІВ) є Державний департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти та науки, на який покладено низку функцій із забезпечення реалізації державної політики у цій сфері. Зокрема, організацію науково-дослідних робіт (НДР) з удосконалення законодавства та організації діяльності у сфері ПОІВ.

До системи охорони прав інтелектуальної власності, крім Держдепартаменту, входять кілька інституцій, серед яких, на жаль, немає наукової установи, здатної виконувати НДР з удосконалення законодавства у сфері ПОІВ.

Її створення з «чистого аркуша» потребує часу, коштів, кадрів тощо.

Тим часом у структурі Академії правових наук України успішно працює науково-дослідний інститут інтелектуальної власності.

Основними його завданнями визначено проведення наукових досліджень, участь у розробці проектів законів та інших нормативно-правових актів, підготовка експертних висновків.

Саме у цих напрямах діє колектив закладу, в якому працюють п’ять докторів, 19 кандидатів наук, а також визнані фахівці-практики.

Інститут пишається фахівцями з права, економіки, техніки, філології та багатьох інших галузей, які займаються різноплановими дослідженнями, розв’язують проблеми наукового та практичного характеру.

Наукова установа співпрацює із зарубіжними вченими, не раз залучалася до участі в міжнародних наукових проектах. Молодь підвищує кваліфікацію, у тому числі у відомих науково-освітніх центрах Німеччини, Франції, Польщі тощо.

За умов функціонування в структурі державної системи правової охорони інтелектуальної власності інститут здатен вести наукові дослідження, зокрема, бути певною науковою лабораторією з розробки законодавства.

Враховуючи викладене, вважаю за доцільне передати Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності зі структури АПНУ у підвідомчість МОН зі збереженням фінансування, структури, штатної чисельності та основних наукових завдань.

Це, переконаний, сприятиме виконанню основних функцій державної системи ПОІВ, у тім числі у сфері розробки та вдосконалення законодавства.

Володимир ЩЕЛКУНОВ, президент УНК МТП, доктор економічних наук, професор.

Фото з архіву «Голосу України».