Про це заявили народні депутати Микола Томенко, Тарас Стецьків, Володимир Стретович на вчорашній презентації законопроекту «Про процедуру підготовки проекту нової редакції Конституції України».

За словами Миколи Томенка, дискусія щодо конституційного процесу на сьогодні визначила дві основні альтернативи подальших змін до Конституції. Обидва шляхи, на його думку, мають багато мінусів. «Найбільш небезпечний варіант ухвалення нової редакції Конституції — без участі парламенту. Такий сценарій можна реалізувати шляхом проведення референдуму та введення в дію затвердженого на референдумі нового Основного Закону указом Президента. Цей шлях є надзвичайно конфліктним та не зовсім правовим», — вважає народний депутат.

«Другий шлях ухвалення нової Конституції — винятково парламентом. Він передбачає наявність 300 голосів народних депутатів під час відповідного голосування у Верховній Раді. Такий варіант також є конфліктним, оскільки за нинішньої ситуації складно уявити наявність конституційного консенсусу у складі парламенту», — зазначив Микола Томенко.

Тому, на його думку, в разі, якщо переможе ідея ухвалення нової Конституції, а парламент не досягне консенсусу в цьому питанні, то, щоб не допустити неправового розвитку ситуації, можна піти третім шляхом — традиційним для більшості європейських країн: ухвалення нового Основного Закону через Конституційну асамблею.

Членами асамблеї не зможуть бути народні депутати, урядовці чи інші посадовці, і за статусом вони, відповідно, не матимуть права протягом п’яти років обиратися до Верховної Ради чи призначатися на посади в органах центральної виконавчої влади.

Микола Томенко також звернув увагу на те, що більшість українців не підтримують радикального сценарію розвитку конституційного процесу в Україні. Він навів результати всеукраїнського опитування, проведеного 13—20 березня 2008 року «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики, згідно з якими лише 11,4 відсотка вважають, що потрібно приймати нову Конституцію. Водночас більшість громадян підтримують помірковану версію оптимізації чинного Основного Закону. Так, 40,1 відсотка опитаних виступають за те, щоб змінити лише окремі конституційні положення. До того ж п’ята частина опитаних виступила взагалі проти зміни Конституції.