Їх отримали учні навчально-виховного комплексу (НВК) № 13 Кам’янця-Подільського. Подарунок цей ... із «цілющою родзинкою» — парти мають конструкцію, що запобігає виникненню сколіозу. А проблеми з хребтом, засвідчує статистика, є майже в кожного школяра.

У листопаді минулого року делегація на чолі з консулом Польщі у Львові Веславом Осуховським побувала в цьому закладі на декаді польської культури. Гостям розповіли, що учні НВК, який об’єднує гімназію та спеціалізовану загальноосвітню школу І—ІІІ ступенів із поглибленим вивченням польської мови, постійно перемагають в обласних, всеукраїнських, міжнародних олімпіадах, посідають призові місця в різноманітних конкурсах, а, починаючи з 2003 року, 12 випускників стали студентами престижних вузів Польщі.

У місті чимала польська громада, члени якої живуть у найвіддаленіших мікрорайонах, та заради вивчення польської в НВК доїздить майже 200 дітей. Тут працюють педагоги із сусідньої країни, які допомагають дітям швидше та вправніше опанувати мову, бо спілкуються з ними не лише на уроках. До того ж в 13-й діє сертифікований євроклуб, що налагоджує партнерські стосунки з ровесниками за кордоном, організовує обмінні візити школярів. Недавно відкрили дві власні сторінки в Інтернеті — учнівського парламенту та НВК, випускають шкільну газету «Велика перерва», яка вмить розходиться серед дітей 24 класів та батьків.

Тут завжди цікаво! Тому ніхто й не зважає, що школа не в центрі, не з елітних, потребує оновлення, яке поступово проводиться завдяки благодійному фонду та місцевому бюджету, каже директор Валерій Кішко.

Свою допомогу запропонував і пан Веслав Осуховський. Придбано 40 парт для молодшої школи, телевізори та DVD. «Антисколіозні» парти —українського виробництва. Ми поцікавилися в дітей, чи подобаються вони їм, і почули багатоголосе «Так!». По-перше, зручні, спини не болять, по-друге, кожен учень сидить окремо, і ніхто ні в кого не списує, зізналися школярі. Вони насамкінець продемонстрували уміння співати й танцювати під час фізкульт-хвилинки (на знімку).

Хмельницька область.

Фото автора.